ANNONS:

Homestyling ger lyft åt bostadsförsäljningen

Ryms soffan in? Är stämningen rätt? Kommer vi att trivas i köket? Det är saker som bostadsköpare kan fundera på. Vill man som säljare visa upp sin bostad från dess bästa sida finns hjälp att få.
Annons

AKTIA

040 500 1056
info@aktialkv.fi
Antonia Blechingberg jobbar som stylist för Aktia Fastighetsförmedling. Hon har utbildat sig i Sverige där homestylingen hunnit etablera sig inom bostads­handeln som ett sätt att snabba på försäljningen och öka bostadens värde.
– Målet med homestyling är att få den potentiella köparen att känna sig hemma och se till att bostaden får all den uppmärksamhet den är värd att få. Man förmedlar en bild av hur utrymmena kunde användas och hur det skulle vara att bo där, säger hon.
Neutralisering
Styling kan handla om att rensa ut, möblera om eller föra in föremål.
– Ägaren gillar kanske retrostilen medan den potentiella köparen vill ha det lantligt. Då gäller det att neutralisera inredningen så att så många som möjligt kan se sig själva bo där. Med den neutrala, skandinaviska stilen når man ut till många, men vi är inte heller rädda för att använda färg i vår styling, säger Antonia Blechingberg.
Ska bostaden tilltala en barnfamilj eller ett singelhushåll? Att fundera på målgrupper hör till utgångspunkterna då man planerar stylingen.
– Om det bara behövs lite hjälp erbjuds en lättare styling. Det kan handla om att jag ger konsultation eller gör en lista på saker för säljaren att åtgärda själv. Eller så hjälper jag till - rensar ut privata saker och piffar upp genom att föra in lite textilier, inredningsdetaljer eller någon enstaka möbel, säger Antonia.
För tomma bostäder, där det kan vara svårt att få en uppfattning om proportioner, erbjuds full styling. Det innebär ändå inte att bostaden proppas full med möbler.
– Det får inte se kalt ut, men det är inte alltid nödvändigt att till exempel ta in ett matbord om man ändå ser att det finns plats för ett.
Hemtrevligt, men inte för privat
Belysning är en viktig detalj oberoende av hurdan styling det är fråga om. Likaså gröna växter.
Bostaden ska kännas hemtrevlig men inte för privat. Det betyder ut med familjefotografier, privata papper och kylskåpsmagneter. Till synes enkla saker som ändå kan vara svåra att åtgärda på egen hand.
– Man blir lätt hemmablind. Jag saknar band till bostäderna och kan se på dem med andra ögon, säger Antonia Blechingberg som stortrivs med sitt jobb.
Sålda bostäder och nöjda kunder är den bästa belöningen.
– När kunderna är glada ger det en extra kick. Alla flyttar någon gång. Det känns bra att kunna hjälpa till i den processen.
Gör det själv-tips
Vill man styla bostaden på egen hand är ett av Antonia Blechingbergs grundläggande tips att städa och rensa – överallt. Små detaljer kan ibland ha överraskande stor betydelse och påverka köpbeslut.
Hon råder till exempel till att plocka undan hundens eller kattens matskål. Även om man själv älskar sina husdjur och ser dem som en del av hemmet delas den känslan inte nödvändigtvis av alla.
Också första intrycket är som bekant viktigt.
– Många tänker kanske på hallen, men det kan redan handla om innergården eller dörren. En dörrkrans eller matta kan bidra till att det känns extra trevligt att kliva in i bostaden.
Att skapa hemtrevnad genom doften av nybakade bullar känns som något av en klassiker i visningssammanhang. Frågar man Antonia är rådet ändå att spara bullbakning och övrig aromspridande matlagning till en annan tidpunkt.
– Enda tipset för att få in god doft är att vädra och städa.
Gynnar alla
Enligt Aktia Fastighetsförmedlings mäklare Berit Segercrantz har den egna stylingtjänsten redan på kort tid gett goda resultat. Som exempel nämner hon ett stort egnahemshus som ägarna utan framgång försökte sälja via en annan mäklarfirma.
– Vi kallades in och med kundens egna möbler gjordes en homestyling som blev verkligt lyckad. Stämningen på bilderna blev en helt annan. På en månad var ett stort hus sålt.
Styling är en tjänst det med andra ord i många fall absolut är värt att satsa på.
– Ur försäljningssynvinkel kostar det förstås en del att styla sin bostad men man får det tillbaka i form av ett bättre pris och förkortad försäljningstid. En förkortad försäljningsprocess är något som är till fördel för alla. Funderar du på att sälja din bostad lönar det sig att fundera på hur den skulle se ut om stylad, säger Berit Segercrantz.