Petteri Orpo: Viktigt att Sverige och Finland har enhetlig syn på Nato – ska lära sig bättre svenska

Petteri Orpo säger att han har haft kontakt med den svenska moderatledaren Ulf Kristersson "nästan dagligen". Han uppmanar statsledningen att vara alert med att observera Sverige angående Nato. – Det är viktigt, tillägger han på svenska, ett språk han lovat skärpa sig med.

– Nu finns en rad saker som måste skötas, som behöver konkreta beslut, säger Orpo om ekonomin, energipolitiken och säkerhetspolitiken. Regeringen har i tre år haft svårt att fatta besvärliga beslut, säger han.
06.03.2022 06:00 UPPDATERAD 06.03.2022 15:24
Finlands senaste Natoutredning beställdes medan Samlingspartiet satt i regeringen. Kontentan i utredningen från 2016 var att ett eventuellt medlemskap kan leda till ökade spänningar. Men också att Finland och Sverige borde ha samma förhållande till Nato. Däremot tog utredningen inte ställning till frågan om medlemskap eller inte.
En av skribenterna bakom Finlands utredning tog däremot bladet från munnen efter Rysslands invasion av Ukraina. François Heisbourg, en fransk säkerhetspolitisk forskare, skrev på Twitter att gamla slutsatser inte längre gäller, och att Finland och Sverige bör ansöka om medlemskap.
– Just därför är läget kritiskt. Övervägandet bör kunna göras här och nu. Många ser det just så här, säger Petteri Orpo, ordförande för Samlingspartiet som dels är det mest tydligt Natovänliga partiet, dels den främsta nationella utmanaren till sittande regering i opinionsmätningarna.