Whatsapp låg nere i två timmar – Benjamin Särkkä: ”Oändlig mängd möjliga orsaker”

Plattformen Whatsapp fick problem under tisdagsförmiddagen och låg nere i två timmar. Ägarbolaget Meta bekräftar problemen, men orsaken är tills vidare okänd. Enligt datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä är sabotage inte uteslutet, men inte heller sannolikt.

Meddelandetjänsten Whatsapp låg nere i två timmar under tisdagen. Det finns många möjliga förklaringar, säger datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
25.10.2022 11:20 UPPDATERAD 25.10.2022 16:27
Meddelandetjänsten Whatsapp kraschade plötsligt under tisdagsförmiddagen, och låg nere ungefär mellan klockan 11 och 13. Störningen påverkade användare världen över, som inte kunde skicka eller ta emot meddelanden. Vissa kom över huvud taget inte in på plattformen.
Ägarbolaget Meta, som också äger Facebook och Instagram, har bekräftat problemen men tills vidare inte uppgett orsaken till dem.
– Det finns en oändlig mängd möjliga orsaker till störningen. Whatsapp bygger på ett centraliserat system där alla meddelanden går via plattformens infrastruktur. Om det exempelvis varit något konfigurationsfel eller ett certifikat som blivit gammalt kan det ha stor inverkan, kommenterar datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä.
Till exempel så här: WhatsApp bygger på krypterad information, som förutsätter att det finns ett lås och en nyckel för all information. För att öka säkerheten är nycklarna inte giltiga för evigt, och om certifikatet blir föråldrat blir det problem.
Eller: För att informationen ska gå fram behövs ett namn och en IP-adress i ”internets telefonbok”. Om någon matat in fel information kan det bli stopp och allt slutar gå fram.
– Men tills vidare är allt bara spekulation, understryker Särkkä.
Det kan alltså ligga ett mänskligt misstag i bakgrunden.
– Men det kan också vara utomstående hackare som med avsikt försökt blockera och ta sig in i systemet. Då kan företaget bli tvunget att lägga ned tjänsten ett tag medan man kör ut inkräktaren.

Hur sannolikt är det att det handlar om sabotage?

– Det är sannolikt att det hela tiden pågår försök att sabotera och påverka kritiska tjänster. Men det vore hemskt viktigt att förstå att i de fall det inte finns några sådana bevis är det mer sannolikt att det handlar om ett mänskligt misstag. Samhället är ändå relativt tryggt, och inte mindre tryggt i dag än i går, även om världsläget just nu kan öka helhetsrisken. På individnivå lever vi i ett samhälle där man kan lita på att saker fungerar.
Det är också därför det blir en nyhet då någonting inte fungerar, menar Särkkä.
– Förväntningsvärdet är så högt. Vi har blivit så vana vid att allt fungerar, hela tiden, så vi genast lägger märke till om någonting inte fungerar precis som det ska.
Det finns hur som helst ingen återvändo, säger Särkkä – det mesta är i dag beroende av internet och att det fungerar: logistikkedjor, energisektorn, informationsflöde, varuhandel, Fpa, posten, bankautomater…
– Det går inte att ställa sig utanför, den stunden är förbi.

Hur oroliga ska vi vara för att våra kritiska tjänster är sårbara för misstag eller sabotage?

– Det finns ingen orsak till oro eller panik. Vi är inte så beroende av enstaka tjänster, det finns många möjligheter att göra samma sak. Men det är bra för var och en att tänka på vilka tjänster man använder och vad som finns i dem, och se till att man har säkerhetskopior och alternativ till sådant som är viktigt för en. Fungerar inte WhatsApp kan man till exempel gå över till Signal, Messenger eller någon annan tjänst. Och att faktiskt printa ut foton och ha dem i album i bokhyllan är ett helt bra sätt att försäkra sig om att ha dem kvar.

ANDRA LÄSER