Tallink Silja börjar kräva covidintyg av resenärer från Stockholm

Rederiet Tallink Silja börjar från december kräva covidintyg av resenärer som stiger på passagerarfärjorna i Stockholm. På finska sidan möjliggör lagstiftningen inte samma krav.

Från och med onsdag, den första december, börjar Tallink Silja kräva covidintyg av passagerare som stiger på båten i Stockholm.
Från och med onsdag, den första december, börjar Tallink Silja kräva covidintyg av passagerare som stiger på båten i Stockholm. Kravet gäller alla passagerare som fyllt 18 år.
"Tidigare har vi följt myndigheternas rekommendationer, men som pandemin utvecklas just nu har vi beslutat att införa ytterligare en åtgärd för att bekämpa smittspridningen och kunna erbjuda våra gäster en smittsäker resa", säger Ats Joorits, vd för Tallink Silja, i ett meddelande på företagets hemsida.
Enligt företaget transporterar Tallink Grupp ett normalår cirka 10 miljoner resenärer, mellan fem huvudstäder i Östersjöområdet samt ytterligare fyra orter.
"Med dessa åtgärder skapar vi tryggare ombordmiljö för våra resenärer och bekämpar smittspridningen", säger Ats Joorits.
I Finland möjliggör lagstiftningen inte motsvarande krav, då covidintyg kan införas som krav bara i verksamheter där restriktioner är i kraft.
Marika Nöjd, kommunikationsdirektör på Tallink Silja, säger till Iltasanomat att privata researrangörer ändå kan kräva intyg på beställningskryssningar.
Nöjd försäkrar också att finländare alltid får återvända hem, oavsett intyg.
Enligt Nöjd önskar företaget att också rederierna hade rätt att kräva covinintyg
– Det skulle vara bäst för alla, så behövde passagerarna inte fundera på varför det krävs intyg i en riktning men inte i en annan.

ANDRA LÄSER