Coachen: Vila kan vara lika viktigt som träning

En balanserad tillvaro märks inte så mycket. Den bara rullar på, lagom på de flesta vis. Tyvärr är de flesta vana vid motsatsen. Trötthet, nedstämdhet, krämpor, hunger eller dålig aptit. Tillräckligt med tid för återhämtning kan vara vägen framåt.

Sträva efter balans i ditt liv. Det kan vara lika viktigt att prioritera sömn och återhämtning som motion.
14.01.2020 08:00 UPPDATERAD 20.01.2020 15:28
I vår vardag tar vi oss sällan tid till vila och reflektion. Vi prioriterar inte återhämtning och sömn. Det är som om det vore lite skämmigt att inte ha fullt upp hela tiden. Vi stressar till yogatimmen med telefonen i handen och har inte riktigt ro att slappna av ens när vi är där. Helgerna fylls av program - vem skrotar runt i pyjamas fram till lunch?
Tänk om vi kunde förstå att det krävs balans i allt. För att orka med en hektisk tillvaro krävs regelbundna stunder av avkoppling. För att alls kunna träna och nå resultat behövs återhämtning.
Patrik Hadenius blev nyfiken på varför vi har så svårt att pausa i tillvaron och resultatet blev boken Paus – konsten att göra något annat. Han menar att det är nödvändigt att vi stannar upp ibland och helst ska det ske med jämna mellanrum under dagen, korta pauser då och då. När hjärnan får vila, utan intryck från skärmar och ljud, är den ändå aktiv. Men det är andra områden i hjärnan som jobbar. Områden som är kopplade till vår intelligens.

ANDRA LÄSER