Tyskland ger grönt ljus för Leopard

Tysklands regering ger klartecken för att skicka stridsvagnarna Leopard till Ukraina. USA uppges också vara redo att skicka tunga stridsvagnar till Ukraina. En flagrant provokation, svarar Rysslands ambassadör i USA på stridsvagnsbeskeden.

Lloyd Austin och Boris Pistorius, USA:s och Tysklands försvarsministrar, skakar hand inför ett möte i Berlin i förra veckan.
25.01.2023 09:27 UPPDATERAD 25.01.2023 14:14
Efter långa diskussioner står det klart: Regeringen i Berlin ger grönt ljus för leveranser av stridsvagnen Leopard till krigets Ukraina.
”Det här beslutet följer vår kända linje, att kraftfullt stötta Ukraina”, säger förbundskansler Olaf Scholz i ett pressmeddelande.
Ukraina välkomnar beskedet som ett ”första steg”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Enligt den tyske regeringstalesmannen Steffen Hebestreit innebär beskedet att Tyskland skickar egna stridsvagnar och även tillåter andra länder att göra detsamma.

Ryska reaktioner

Totalt består det tyska bidraget om 14 stridsvagnar av modellen Leopard 2A6, en av de senaste varianterna. Det tyska målet är att snabbt upprätta två bataljoner med Leopard 2-stridsvagnar i Ukraina, skriver flera medier. De ukrainska soldater som ska bemanna stridsvagnarna ska utbildas i Tyskland.
Under dagen väntas även Washington meddela att Ukraina får minst 30 stridsvagnar av typen M1 Abrams, huvudstridsvagnen i USA:s armé och marinkår.
Rysslands ambassadör i USA kallar tidningen The Wall Street Journals uppgifter om att ett ”betydande” antal Abramsvagnar ska skickas till Ukraina för ”ännu en flagrant provokation”.
”Om USA bestämmer sig för att förmedla stridsvagnar går det inte att rättfärdiga med argument om 'defensiva vapen'", skriver ambassadör Anatolij Antonov på meddelandeappen Telegram.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz håller tal till soldater framför en stridsvagn av typen Leopard 2 i tyska Ostenholz i oktober 2022.

Polen och Spanien redo

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till reportrar i Moskva att de västerländska stridsvagnarna kommer att ”brinna precis som alla andra”.
– Tekniskt sett är det en misslyckad plan, säger han.
I samband med det tyska beskedet lovar regeringen i Berlin att snabbt ge formella klartecken till de länder som säger sig vilja skicka sina Leopardvagnar till Ukraina.
Spanien har sagt sig stå redo att leverera sina Leopard till Ukraina, liksom Polen. Efter det tyska beskedet tackar den polske premiärministern Mateusz Morawiecki regeringen i Berlin och kallar beslutet ”ett stort steg mot att stoppa Ryssland”.

Sverige utesluter inget

Flera andra länder, däribland Norge, säger sig fundera på att också skicka Leopardvagnar.
Enligt uppgifter till norska Dagens Næringsliv är inget beslut taget, men regeringen i Oslo överväger skicka upp till åtta av sina totalt 36 Leopard 2. Även i Finland och Danmark diskuterar politikerna frågan, enligt nordiska medier.

ANDRA LÄSER