Klart: Fury möter Whyte, Joshua jagar revansch på Usyk

Efter att förhandlingarnas deadline flyttats inte mindre än fyra gånger gick förhandlingarna mellan tungviktsmästaren Tyson Fury och hans officiella utmanare Dillian Whyte i mål. Det betyder att Robert Helenius framtid fortsättningsvis är oviss.

Tyson Fury (vänster) försvarar sin VM-titel mot landsmannen Dillian Whyte, som på sin meritlista har en seger över Robert Helenius.
Tommi Willberg
29.01.2022 10:05 UPPDATERAD 29.01.2022 11:48
På fredag kväll kom den efterlängtade nyheten: förhandlingarna beträffande Tyson Furys och Dillian Whytes VM-titelmatch är över. Fury försvarar WBC-förbundets VM-titel i tungvikt i ett läckert helbrittiskt jättemöte. Parterna kivades länge om den ekonomiska biten men till slut fann man en lösning.
Furys promotor vann anbudsgivningen med en summa på omkring 37 miljoner euro – den största summan någonsin. Fury kommer att inkassera cirka 30 miljoner euro för besväret medan Whyte får knappa åtta miljoner. Vinnaren får dessutom en extra belöning på knappa fyra miljoner.
Att parterna kom överens betyder också att WBA-, WBO- och IBF-förbundets VM-titelmatch mellan Oleksandr Usyk och Anthony Joshua ordnas senare på våren. Bådas namn var inblandade i rykteskarusellen då också en supermatch mellan Usyk och Fury fanns på bordet.
Enligt ESPN siktar man på att arrangera Fury-Whyte på brittisk mark, sannolikt Principality Stadium i Cardiff, den 23 april. Reprisen mellan Usyk och Joshua siktar man på att ordna i maj.
Finländska tungviktsbjässen Robert Helenius namn kretsade också tidvis i spekulationerna som en möjlig motståndare för Fury ifall att förhandlingarna inte hade gått i mål.
Team Helenius är för tillfället inblandad i en tvist med WBA-förbundet. Helenius bakgrundsteam anser att WBA måste befästa finländaren som officiell motståndare för sin världsmästare (Usyk), men WBA har ännu inte kommit med något officiellt besked.

ANDRA LÄSER