Kasköborna sa nej till till en fusion med Närpes

Valdeltagandet i Kaskö var högt när invånarna röstade om att gå samman med Närpes. Majoriteten av de röstberättigade är emot en sammanslagning med grannstaden.

Nya Närpes skulle behålla Närpes vapen men en ny marknadsföringslogotyp skulle bygga på Kaskös nuvarande fyr. Kaskö stads vapen skulle användas för historiska ändamål och hembygdsevenemang. Arkivbild.
Utredningen om en kommunsammanslagning mellan Kaskö och Närpes blev klar i våras. På söndagen fick Kasköborna ta ställning till fusionsavtalsförslaget i en rådgivande folkomröstning.
I folkomröstningen sade 41,4 procent ja och 55,4 procent nej till en kommunsammanslagning med Närpes. 2,4 procent ville inte ta ställning och sex röster förkastades.
Den nya kommunen som enligt fusionsavtalet skulle grundas 1 januari 2021 skulle heta Närpes och vara en stad.
– Jag trodde att det skulle bli större skillnad. För egen del har jag sagt att om det blir en ordentlig skillnad så röstar jag enligt majoritetens vilja, men inte nödvändigtvis om det blir liten skillnad, säger Mirja Högstrand (VF) till Vasabladet.
SFP:s fullmäktigegruppsordförande Catharina Skur säger till Vasabladet att hon inte kommer att rösta enligt resultatet i folkomröstningen.
– Jag känner att mina väljare stöder ett ja. Jag meddelade redan före kommunalvalet att jag är positivt inställd till en sammanslagning och jag har inte ändrat åsikt.
Efter kommunalvalet 2017 röstade Kasköfullmäktige om att inleda förhandlingar om att gå samman med Närpes. Då var rösterna i fullmäktige 10 för och 7 mot. Den slutliga omröstningen väntas bli jämn.
Kaskö stadsfullmäktige röstar i frågan den 18 november.
Artikeln har uppdaterats med kommentarer kring resultatet 09.30.
ANDRA LÄSER