Tidigare löpartalang stämmer skandaltränaren Salazar och Nike

Nya anklagelser pressar den skandalomsusade friidrottstränaren Alberto Salazar. Nu stäms 63-åringen, tillsammans med företaget Nike, av medeldistanslöparen Mary Cain på 17 miljoner euro.

Mary Cain. Arkivbild
HBL-TT-Reuters
14.10.2021 13:48 UPPDATERAD 14.10.2021 13:52
Enligt stämningsansökan ska den 25-åriga amerikanskan, som tränades av Salazar i det numera stängda träningsprojektet Nike Oregon, under flera år ha blivit känslomässigt kränkt av tränaren. Det uppger bland annat The Oregonian.
Cain har i en tidigare intervju med New York Times sagt att Salazar försökt få henne att nå en ohälsosam vikt, vilket ledde till att den tidigare juniorvärldsmästaren fick självmordstankar. Nike ska enligt Cain ha varit medvetet om missförhållandena – men inte gjort något åt saken.
Därför stämmer Mary Cain nu Salazar samt Nike på 20 miljoner dollar, motsvarande ungefär 17 miljoner euro.
Nike vill inte kommentera rättsprocessen.
"Nike arbetar för att ha en positiv inverkan på sportens framtid för kvinnor och flickor och vi gör mer på det här planet än någonsin tidigare", säger företaget i ett uttalande.
Alberto Salazar har varit avstängd för dopning sedan 2019 då det, mitt under friidrotts-VM i Doha, framkom att tränaren försett aktiva med testosteron samt manipulerat dopningsprov. I september förlorade Salazar, som hela tiden nekat till brott, sin överklagan till Idrottens skiljedomstol Cas och är därmed fortsatt avstängd till 2023. Brittiske långdistanslöparen Mo Farah är en av flera stjärnor som tidigare tränats av Salazar. Den fyrfaldige OS-guldmedaljören har dock inte anklagats för dopning, och har sagt att han hade avlutat samarbetet tidigare om han hade känt till vad som pågick.
63-årige Salazar är sedan i somras dessutom avstängd på livstid från att arbeta som tränare i USA.

ANDRA LÄSER