Marin i nyårshälsning: Ta vaccinet, var barmhärtiga mot varandra – Nato-optionen kvarstår

Statsminister Sanna Marin uppmanar i sin nyårshälsning finländarna att låta vaccinera sig mot coronaviruset och rösta i välfärdsvalet. Hon understryker också att Finland håller fast vid sitt rörelseutrymme i säkerhetspolitiken och håller Nato-optionen öppen.

Statsminister Sanna Marin.
31.12.2021 07:45 UPPDATERAD 31.12.2021 11:16
Coronaviruset är oförutsägbart och pandemin är fortfarande inte över, säger statsminister Sanna Marin (SDP) i sin nyårshälsning.
– Coronaläget i Finland är allvarligt och omikronvarianten skapar stor oro, säger Marin.
Regeringens mål är att höja vaccinationstäckningen.
– Om du ännu inte tagit vaccinet, gör det nu. Att ta vaccinet är en ansvarsfull handling som skyddar dig själv, dina närmaste och hela samhället. Genom att ta vaccinet skyddar du också vår sjukvård från att överbelastas, säger Marin.
Året som gått har för många varit svårt, säger Marin, och tackar finländarna för tålamodet.
– Det har inte varit ett lätt år. Jag hoppas att vi kan vara barmhärtiga mot oss själva och varandra då krisen blir utdragen.
Pandemin innebär fortfarande risker och osäkerhet för ekonomin, säger Marin, och understryker att politiken måste kunna reagera på det sätt som krävs.
– Man måste fortsätta stärka den offentliga ekonomin framför allt genom att stärka tillväxten och sysselsättningen, säger Marin.
– En politik som stöder tillväxt får inte avslutas för tidigt.
Marin lyfter också upp valet till välfärdsområden som ordnas i januari. Hon uppmanar alla att rösta i valet.
– Regionvalet handlar om bastjänster som är viktiga för människor, och vars betydelse coronakrisen ytterligare har understrukit.
Marin tar också ställning till säkerhetspolitiken, som varit på tapeten i och med ökade spänningar mellan Ryssland och väst. Finland har förstärkt sin nationella säkerhet genom ett brett säkerhets- och försvarssamarbete, konstaterar Marin, och håller fast vid sitt rörelseutrymme.
– Vi behåller också möjligheten att ansöka om Nato-medlemskap. Vi har anledning att värna om den här valfriheten och se den som reell, för det handlar om varje lands rätt att själv besluta om sina säkerhetslösningar, säger Marin.

ANDRA LÄSER