Britney Spears slipper pappans förmyndarskap – annan förmyndare tar över

Popstjärnan Britney Spears behöver inte längre ha att göra med sin far. Pappa Jamie Spears fråntas förmyndarrollen direkt och senare i år väntar förhandlingar om att upplösa arrangemanget helt.

Britney Spears har varit under sin fars förmyndarskap sedan 2008.
En domstol i Los Angeles har beviljat stjärnan Britney Spears krav på att omedelbart avlägsna Jamie Spears som förmyndare, rapporterar bland andra The Hollywood Reporter. Två nya förhandlingstillfällen har planerats till november och december då domstolen ska ta ställning till om förmyndarskapet helt ska upplösas, tills dess ersätts pappa Spears av en tillfällig förmyndare.
– Det har varit mycket jobb, det har varit intensivt. Jag är stolt, Britney är stolt, säger stjärnans advokat Mathew Rosengart under en presskonferens efter domstolsbeslutet, rapporterar CNN.
Britney Spears fans samlades utanför domstolen i Los Angeles där stjärnans förmyndarskap avhandlades.
39-åriga Britney Spears har varit under sin fars förmyndarskap sedan 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv. De senaste åren har oroliga fans kraftsamlat under hashtaggen "freebritney", och i somras vittnade hon för första gången offentligt om sin situation.
I ett känslofyllt tal i en domstol i Los Angeles i juni bad Britney om att förmyndarskapet ska avslutas så att hon kan få sitt liv tillbaka. Pappan, Jamie Spears, sade i augusti via sin advokat att han motvilligt kan gå med på att avsäga sig det.
– Stödet från #freebritney-rörelsen har varit avgörande. Tack var det har min firma kunnat ro det här i land. Så jag tackar dem också, säger Rosengart.
Från 2008 fram till 2019 var pappan formell förmyndare över både Britney Spears person och hennes tillgångar. Sedan 2019 har han delat kontrollen över dotterns tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery, medarbetare till Britney Spears, har varit förmyndare över hennes person.

Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake.
Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "... Baby one more time", skriven av svenske Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.
Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.
I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och fråntogs även tillfälligt vårdnaden om sina två barn.
I dag 39-åriga Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears begärde då att bli förmyndare över sin dotter och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.
Förmyndarskapet består av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.
Fram till 2019 var Jamie Spears formell förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över både hennes ekonomi och karriär. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery har hanterat förmyndarskapet över hennes person.
Under förmyndarskapet har Britney Spears fortsatt att arbeta och dra in pengar, men hon har nyligen sagt via Instagram att hon inte kommer att uppträda så länge hennes pappa har kontrollen.
Den 29 september 2021 beslutar en domstol i Los Angeles att avlägsna Jamie Spears som förmyndare. I november och december i år ska frågan om att helt upplösa förmyndarskapet tas upp av domstolen.
ANDRA LÄSER