Få affärer är öppna efter leksakskedjans konkurs – "det känns som lurendrejeri"

Kunder är besvikna när presentkort sålda inför julen inte duger. Nu omprövar BR och Toys R Us sitt beslut.

BR höll öppet i köpcentret Jumbo i Vanda på lördagen.
29.12.2018 13:55 UPPDATERAD 04.01.2019 10:06
Svag julhandel blev spiken i kistan för leksakskedjorna BR och Toys R Us. På fredagen meddelade den danska leksakskoncernen Top-Toy att de går i konkurs.
Butikskedjan skriver på sin webbplats att det går att utnyttja bytesrätten i de butiker som har öppet fram till nyår. I Finland håller åtta affärer öppet, enligt bolaget.
I Finland finns 26 BR-butiker och 8 Toys R Us-butiker så har alltså redan stängt, vilket har upprört kunder som vill byta ut julklappar eller lösa ut varor som har beställts i näthandeln.
På lördagen var diskussionen intensiv, bland annat i sociala medier, och det inte minst på grund av beskedet att presentkort eller samlingsmärken inte längre tas emot som betalningsmedel.
Jukka Juntti besökte på lördagen kedjans butik i köpcentret Jumbo i Vanda. Han är en av dem som har ett presentkort till BR.
– Vi har lovat leksaker år pojkarna, så det ska vi hålla fast vid. Synd om det blir så att presentkortet är värdelöst, men positivt för oss är att det i alla fall är 25 procent rabatt på allt de har kvar, säger han till HBL.
– Tajmningen känns ganska dålig. Ägaren måste ha vetat att en konkurs är nära och ändå sålde man presentkort inför julen. Det känns som lurendrejeri.
Senare under dagen meddelade koncernen ändå att den omprövar beslutet om presentkorten. Det kommer att bli möjligt att få pengarna tillbaka för presentkort som köptes efter den 30 november.
– Jag pratade precis med konkursförvaltaren och det stämmer att presentkort köpta i december kommer bli återbetalade, säger Lars Bo Kirk, talesperson på Top-Toy till Aftonbladet.
Också Toys R Us i Jyväskylä bekräftar uppgifterna på Facebook, medan det på dörren till affärerna i Forum i Helsingfors och i Jumbo i Vanda ännu vid lunchtid på lördagseftermiddagen står att presentkort inte tas emot.
Totalt har leksakskoncernen nästan 300 affärer. I Finland finns 190 anställda.
På Twitter kommenteras också de anställdas situation. "Tre dagars uppsägningstid är en andra rangens följd jämfört med ett tjugo euros presentkort som blir oanvänt", är en kommentar.
Top-Toy har inte kunnat nås för en kommentar.

De här butikerna håller öppet till nyår

BR Forum, Helsingfors
BR Jumbo, Vanda
BR Tavastehus
Toys R Us Vanda
Toys R Us Ideapark, Lempäälä
Toys R Us Ideapark, Uleåborg
Toys R Us Mylly, Reso
Toys R Us Jyväskylä
Källa: Top-Toy

ANDRA LÄSER