Storm på solen kan ge norrsken i natt

Ett utbrott på solen har orsakat en kraftig geomagnetisk storm som nu är på väg mot jorden. Stormen kan öka chanserna att se norrsken i kväll.

Norrsken fotograferat i Tromsö i Norge. Arkivbild.

I torsdags skedde ett utbrott på solen som kan orsaka en kraftig geomagnetisk storm under helgen. Stormen klassas som en trea på en femgradig skala.

Ett stort moln av laddade partiklar väntas röra sig in över norra halvklotet under lördagen och kan skapa ökade chanser att se norrsken i hela Finland.

Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

I jordens magnetfält rör sig massor av partiklar som är laddade och följer vissa banor. När partiklar utifrån rör sig in mot jorden stöter de på partiklarna i atmosfären, som exempelvis syre.

– När de här krockarna uppstår så börjar atomerna lysa och det är det som är norrsken. I samband med de här utbrotten på solen och stormarna så får vi mycket mer av de här partiklarna som regnar ner, säger Peter Wintoft, forskare vid institutet för rymdfysik i Lund i Sverige.

Solstorm

Forskarna tror att solutbrott – eller soleruptioner – inträffar vid magnetisk återkoppling, det vill säga när två polärt motsatta magnetfält förs samman och stora mängder energi frigörs från solen.

Resultatet blir en kaskad av laddade partiklar som slungas mot bland annat jorden i en så kallad solvind.

När flödet är extra kraftigt och träffar jorden talar man om en solstorm. Sådana kan skada satelliter samt slå ut elnät, radiokommunikation och tele- och datatrafik.

En ytterst kraftig storm inträffade 1859, och kallas därför "superstormen" eller Carrington Event, efter den engelske astronomen Richard Carrington.

Källa: Stockholms universitet, med flera.

Risk för störningar

Den amerikanska vädermyndigheten NOAA har också varnat för att den geomagnetiska stormen kan innebära störningar i el- och radionätet under lördagen.

Den senaste gången som ett stort utbrott på solen inträffade var den 9 och 17 september 2017, enligt Peter Wintoft.

– Den 9 september 2017 var ett riktigt stort utbrott, men det var då inte riktat mot jorden utan i en annan riktning.

ANDRA LÄSER