Gasledning exploderade i Litauen – inga skadade

En explosion har inträffat i norra Litauen som skadade en ledning som transporterar gas mellan Lettland och Litauen, uppger det litauiska gasbolaget Amber Grid.

13.01.2023 20:14 UPPDATERAD 13.01.2023 21:14
Explosionen inträffade i kommunen Pasvalys i norra Litauen på fredagen.
Enligt initiala uppgifter kom inga människor till skada, skriver Amber Grid i ett pressmeddelande. Men enligt lokala medier evakuerades den närliggande byn Valakelie.
Explosionen ledde till att det började brinna från ledningen – och bilder visar lågor omkring 50 meter höga. Enligt gasbolaget var räddningstjänsten snabbt på plats.
Vidare skriver bolaget att gasförsörjningen omedelbart stoppades i den skadade rörledningen och att konsumenterna får gas via ett annat rör som löper parallellt med det skadade.
Nemunas Biknius, vd för Amber Grid, beklagar incidenten.
"Vi började omedelbart undersöka omständigheterna kring incidenten och säkerställa gasförsörjningen till konsumenterna", säger han i pressmeddelandet.
Sedan juni 2022 har Litauen förbjudit import av gas från Ryssland i ett försök att minska energiberoendet av grannen, enligt nyhetsbyrån AFP.
Explosionen inträffade på dagen 32 år efter att sovjetiska trupper korsade gränsen i ett misslyckat försök att återta Litauen efter att landet förklarat sig självständigt.

ANDRA LÄSER