Fonderna beredda skjuta till mera pengar för Kultur under tiden

Kulturfonden och Konstsamfundet har tagit emot ansökningar för över 2 miljoner euro för plåster på såren åt kulturarbetare i coronatider. Den utannonserade summan på 400 000 euro verkar gå åt i sin helhet.

Konstsamfundets vd Stefan Björkman, Kulturfondens dito Sören Lillkung och kulturombudsmannen Åsa Juslin vet att trycket är stort på bidrag till kulturarbetare under coronakrisen.
15.04.2020 16:16 UPPDATERAD 15.04.2020 22:37
Redan för en vecka sedan signalerade Kulturfonden och Konstsamfundet att trycket på Kultur under tiden-bidragen varit stort.
På onsdagseftermiddagen hade fonderna tagit emot knappt 360 ansökningar till ett sammanlagt värde av 2,4 miljoner euro. Inför tidsfristen den 15 april, vid midnatt natten mot torsdag, har trycket bara ökat. Bara under det sista dygnet inkom ett hundratal ansökningar.
– Det är ganska hårt i branschen, och det ser man på ansökningarna. Genast när satsningen utannonserades såg vi att det fanns ett stort behov av att få bidrag genast, uppger Svenska kulturfondens ledande ombudsman för kulturfrågor, Åsa Juslin.

ANDRA LÄSER