Premier League tar till hårdhandskarna mot skumma ägare – på pappret

Våld, korruption, bedrägeri, skatteflykt och brott mot mänskliga rättigheter är brott som kan betyda uteslutning ur den exklusiva skaran av ägare i Premier League. Och samma sak gäller för nya potentiella ägare. Den stora frågan är ändå hur det hela kontrolleras och följs upp.

Shejken Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani är medlem av den qatariska kungafamiljen och hans aktier stärktes inte av Premier Leagues besked om nya och strängare lagar. Thomas Zilliacus dröm om att få köpa Manchester United kanske blev aningen mer realistisk.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
31.03.2023 16:02 UPPDATERAD 01.04.2023 06:46
Tidigare under säsongen kom nyheterna om att Manchester City riskerar både poängavdrag, böter och andra sanktioner då jätteklubben med ägarbasen i Arabemiraten misstänks för omfattande brott mot allt vad Financial fair play heter. Hur det går med det ärendet återstår att se. Juristerna jobbar för högtryck.
I samband med den härvan ville Premier League göra gällande att ligan och dess organ själv sköter härvan och beslutar om eventuella straff. Samtidigt finns långtgående planer på att ett externt revisionsutskott från den engelska statens sida skulle ta över den ekonomiska granskningen av världens rikaste fotbollsliga. Något Premier League av förståeliga skäl ställt sig avvisande till. Det finns flera skelett i PL-klubbarnas garderober än det finns värdshus i kungadömet som överkokar broccolin till söndagssteken. 
Det senaste från ligans sida är att se över vem som får äga en klubb. Ligans hårt kritiserade regelverk då det gäller ägande har för länge sedan öppnat dörrarna på vid gavel för köpare med tjocka plånböcker. Ryska oligarker, gödselmiljardärer, amerikanska multimiljardärer och diverse shejker från den arabiska halvön har bland annat passat på att köpa sig en lite dyrare leksak.

ANDRA LÄSER