Historiska finländska medaljer i Nordiska mästerskapen för islandshästar

Unga ryttaren Gerda-Eerika Viinanen med sin Svala frá Minni-Borg vann två guld i Nordiska mästerskapen för islandshästar. Det är de första NM-guldmedaljerna för Finland i ungdomsklasser genom tiderna.

Gerda-Eerika Viinanen och Svala frá Minni-Borg vann två guld i Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
14.08.2022 19:27 UPPDATERAD 14.08.2022 19:31
Finland har inte kunnat stå värd för NM för islandshästar på tolv år men en nybyggd bana på Åland betydde att NM 2022 åter kunde ordnas på finländsk mark. Hemmatävlingarna visade sig bli en fullträff då Gerda-Eerika Viinanen med hästen Svala frá Minni-Borg tog dubbelguld i klassen för unga ryttare.
Guldmedaljerna var historiska då de var de första för Finland i ungdomsklasserna i NM. Det första guldet kom i passlöpning och det andra i speedpasslöpning – bägge i överlägsen stil. Viinanen och Svala frá Minni-Borg behövde inte göra sin fjärde och sista start i passlöpningen utan kunde spara på krafterna till söndagens avslutande tävling. Ett lyckat val.
"Av olika anledningar har vi missat flera tävlingar på hög nivå under de senaste åren, så nu är det fantastiskt att kunna visa andra hur snabb Svala är”, säger guldmedaljören Gerda-Eerika Viinanen i arrangörens pressmeddelande.
Gerda-Eerika Viinanen och Svala frá Minniborg vann två guld i passlöpen.
"Inom passporter njuter jag av adrenalinet som kommer efter en framgångsrik prestation. I dessa sporter antingen lyckas man eller så gör man det inte. Svala är glad över att få springa. Hon kom ursprungligen till mig som en projekthäst, men vid finska mästerskapen 2016 började vi förstå hennes verkliga potential. Låt oss nu rikta blicken mot nästa säsong och hålla nivån uppe", säger Viinanen.
Hästarna kommer ut från startboxarna i passlöp 250 meter i Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland.

ANDRA LÄSER