Minst 60 döda vid explosion i Kabul

Minst 60 människor har dödats och över 200 har skadats i en självmordsattack i Afghanistans huvudstad Kabul. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet.

Afghanska Hazarer kräver att en ny kraftledning ska dras genom deras hemtrakter, vilket var ursprungsplanen. Regeringen har nyligen beslutat att ändra rutten av ekonomiska skäl.
TT
23.07.2016 15:24 UPPDATERAD 23.07.2016 16:07
Uppgiften om antalet döda kommer från afghanska hälsodepartementet. Islamiska staten (IS) säger sig stå bakom attacken, rapporterar Reuters som hänvisar till terrorgruppens halvofficiella nyhetsbyrå Amaq.
Enligt vittnen låg skadade människor på marken medan ambulanser försökte ta sig fram genom avspärrningarna.
– Jag befann mig bland demonstranterna när en kraftig smäll hördes. Många människor har dödats eller skadats, jag är djupt chockad, sade demonstrationsarrangören Jawad Naji.
Demonstranterna, tusentals shiitiska hazarer, hade samlats för att kräva att en planerad kraftledning ska dras genom deras provins Bamiyan, en av de mest eftersatta delarna av Afghanistan. Enligt de ursprungliga planerna skulle kraftledningen dras genom området, men den afghanska regeringen ändrade dragningen för att skynda på projektet och spara pengar.
Hazarerna utgör Afghanistans tredje största folkgrupp och har utsatts för förföljelse under decennier.
Dådet inträffade under talibanernas årliga sommaroffensiv i Afghanistan, men representanter för talibanerna förnekar inblandning.

ANDRA LÄSER