Nationaloperan ser hoppfullt framåt trots de förluster coronaåret förorsakat

Efter ett rumphugget spelår hoppas Nationaloperan kunna ro i land nya produktioner och fira Nationalbalettens 100-årsjubileum. – Jag hoppas på mod i fråga om att öppna samhället, säger chefdirektören Gita Kadambi.

La Traviata hör till de gamla godingar som finns på operaprogrammet nästa år. På bilden finlandssvenske tenoren Markus Nykänen.
29.04.2021 15:13 UPPDATERAD 29.04.2021 15:15
Operahuset vid Tölöviken sjuder av aktivitet trots att det varit stängt för publik sedan mitten av november. Personalen arbetar för fullt under strikta säkerhetsregler, flera föreställningar är färdigrepeterade och bara väntar på att få möta publiken. Chefdirektören för Finlands Nationalopera och -balett, Gita Kadambi beskriver stämningen som hoppfull med tanke på omständigheterna.
– Föreställningarna har fallit bort men vi har fått repetera, vilket känns som en seger i en situation som denna. Ända sedan våren har den bärande tanken varit att vi måste kunna arbeta i operahuset, trots att det handlar om stora grupper och aktiviteter som inkluderar närkontakt.
Att man jobbat hårt med säkerhetsfrågor och villigt delat med sig av praxis till andra var en av motiveringarna då Nationaloperan och -baletten nyligen erhöll utmärkelsen Årets teater 2021.

ANDRA LÄSER