Möt naturen året om i Finland

För naturupplevelser behöver man inte åka långt. Om man rör sig i naturen med kamera finns det också alla möjligheter till fina motiv i närmiljön.

I Hitis kom vitsvanshjorten på tio meters avstånd innan den märkte kameran. Det räckte för en fin motljusbild.
02.06.2019 22:50 UPPDATERAD 02.06.2019 22:51
Den här texten innehåller fem överraskande möten med djurlivet under vår, sommar och höst. De är några av resultaten av färder på land och till havs i Finland. Platserna kan man nå med allmänna kommunikationer om man så vill.
Vi tillbringar ett veckoslut ute på en ö söder om Rosala-Hitislandet, med fin utsikt till Bengtskär. Det finns endast några få öar och skär söder om oss. Längre ut glittrar Östersjön. Det här är ett bekant ställe där vi har tillbringat mer än tio somrar utan el och andra moderniteter, långt ute i skärgården. Platsen är perfekt för den som älskar klippor och hav.
Under vandringar runt ön ser jag spillning av vitsvanshjort. Vid ett lämpligt tillfälle tar jag med mig kameran och går ut på fotojakt, in mot ön där jag tänker att den kanske håller till. Det är ju inte alls säkert att den finns kvar, för hjortarna är duktiga simmare. Så tyst som möjligt smyger jag omkring med kameran skjutklar, ifall något djur skulle komma inom räckhåll, men inte ett spår av hjorten. Jag tar en runda längre in på ön utan att se någonting. Det är bara att gå tillbaka till stigen och långsamt tillbaka mot huset. Några tiotal meter från huset ser jag plötsligt hjorten trippa fram på de kala klipporna i sydväst. Det var inte alls ett ställe där jag trott att den skulle finnas.

ANDRA LÄSER