The Guardian: Turkiet hotar att försinka Finlands Natomedlemskap med ett år

"Kurdfrågan är livsviktig för vår nation och vi är beredda att förhindra deras medlemsskap med ett år, om det visar sig vara nödvändigt." Så lär den turkiska parlamentarikern Akif Çağatay Kılıç ha sagt om Finlands och Sveriges Natomedlemskap, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan motsätter sig Finlands och Sveriges Natomedlemskap och är beredd att förhala förhandlingarna så länge länderna inte stämplar medlemmar i Kurdistans arbetarparti PKK som terrorister. 
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
14.06.2022 17:52
Turkiet anklagar Finland och Sverige för att skydda terrorister. Nu hotar landet att försinka ländernas medlemskap i försvarsalliansen Nato om man inte får några acceptabla garantier av Finland och Sverige för att länderna kommer att behandla kurder som man bör behandla terrorister, skriver den brittiska tidningen The Guardian.
Enligt tidningen har den turkiska parlamentarikern Akif Çağatay Kılıç, som representerar samma parti som landets president Recep Tayyip Erdogan, sagt att kurdfrågan är livsviktig för Turkiet och att landet är berett att försinka Natoförhandlingarna med ett helt år om så krävs.
— Turkiet har den näst största armén i Nato och vi har erbjudit Ukraina drönare till hjälp för att försvara sitt land. Vi förtjänar större respekt än så här, säger Akif Çağatay Kılıç, som är medlem i Rättvise- och utvecklingspartiet AKP och ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott. 
Enligt The Guardian har Kılıç sagt att Turkiet sköter sina förpliktelser mot Nato medan Finland och Sverige gömmer undan PKK-terrorister som dödar hans folk, struntar i landets gränser och utgör ett hot mot hela landets existens.

Ansökan ligger på is

Flera utrikespolitiska experter säger att Recep Tayyip Erdogan med sitt Natoutspel vill vinna poäng på hemmaplan. Det är både parlaments- och presidentval i Turkiet om ett år, men opinionssiffrorna är inte till den sittande presidentens fördel, så han måste visa sig kapabel att leda landet till delseger i stormaktspolitiken för att kamma hem röster. 
Också Finlands president Sauli Niinistö är inne på samma spår. Han medgav i måndagens A-studio på Yles kanaler att Finlands Natoansökan inte rör på sig för tillfället, eftersom samtalen med Turkiet har kört fast.
Niinistö påpekar ändå enligt en artikel i Ilta-Sanomat att Finlands terrorsimlagar inte nämnvärt skiljer sig från lagstiftningen i de övriga Natoländerna, så det finns egentligen inte mycket att göra just nu, annat än att vänta och se tiden an.

ANDRA LÄSER