Kim: Tror någon verkligen på USA?

Nordkoreas ledare Kim Jung-Un försvarar åter landets robottester och anklagar USA och Sydkorea för hela osäkerheten på Koreahalvön.– Vi pratar inte om att starta krig mot någon, bara om att förhindra krig och skydda vår suveränitet, säger han i ett tal.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett tal tidigare i veckan.
Martin Yngve/TT
12.10.2021 06:33 UPPDATERAD 12.10.2021 06:46
Kim Jong-Un överraskade inte världen när han pekade ut vad som i hans ögon är den stora anledningen till spänningarna på Koreahalvön: USA.
– Baserat på deras handlingar finns det ingen anledning att tro att de inte är fientliga, säger den nordkoreanske diktatorn enligt landets statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.
Uttalandet kom när han invigde en försvarsmässa i Pyongyang, kallad "Självförsvar 2021", som hålls i samband med firandet av att det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – fyller 76 år.

Avfärdar USA:s ord

USA har vid upprepade tillfällen sagt att man inte har några fientliga avsikter gentemot Nordkorea, vilket Kim enligt det referat flera nyhetsbyråer tagit del av, avfärdar med:
– Jag är väldigt nyfiken på om det verkligen finns några människor eller länder som tror på det.
Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets atomvapen- och robotprogram. Trots det har Kim Jong-Un inte visat några tecken på att trappa ned på dem, och landets militär har den senaste månaden spänt musklerna och genomfört flera robottester.
Relationen mellan USA och Nordkorea har legat på is sedan samtal mellan Kim och USA:s dåvarande president Donald Trump kollapsade 2019. USA har under Joe Biden flera gånger försökt få till nya, vad man kallar, förutsättningslösa möten med Nordkorea – samtidigt som USA säger att målet är nedrustning på Koreahalvön.

Sydkorea "oansvarigt"

Nordkoreas arbete med att utveckla nya vapen och nya anslag till militären ska bara ses som självförsvar och inte som att landet vill starta ett nytt krig, sade Kim vidare i talet, innan han verbalt även angrep landets andra stora fiende, Sydkorea.
– Under den absurda förevändningen att skydda sig från våra hot har Sydkorea öppet uttryckt sin vilja att få ett militärt övertag gentemot oss, sade han och kallade grannlandets handlingar farliga och gränslösa.
Orden kommer bara en dryg vecka efter att visst töväder anats mellan grannländerna. Nordkorea återöppnade förra måndagen en fast kommunikationskanal, en så kallad het linje, till Sydkorea, och uppmanade grannen att göra sitt för att minska spänningarna. Det ledde till att tjänstepersoner från länderna hade sina första samtal sedan augusti, när linjen senast stängdes.

ANDRA LÄSER