Örn dödade hund på Åland

Jenny Sundin och sambon miste familjens hund, den 4-åriga chihuahuan Ebba, i en örnattack på Åland förra veckan. Jag hörde hur Ebba började skrika och såg hur örnen satt på henne, berättar Sundin. Att örnar försöker ta husdjur förekommer, men är ovanligt, uppger expert.

Örnen slog till när paret var på promenad med hundarna. Havsörnen på bilden har ingenting med fallet att göra.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
22.12.2022 12:43 UPPDATERAD 23.12.2022 10:08
Den mardrömslika attacken inträffade när paret och deras två hundar var ute på en skogspromenad.
– Vi var ute på en vanlig promenad på en skogsväg där vi brukar låta hundarna springa lösa, säger Jenny Sundin på Åland.
Hundarna gick några tiotal meter bakom dem när de plötsligt hörde chihuahuan Ebba skrika. De såg inte hunden genast eftersom de precis rundat en kurva.
– Jag började genast springa mot Ebba och ser hur örnen sitter på henne. Jag viftar och skriker och örnen flyger iväg. Jag plockar upp Ebba och börjar springa mot bilen. 
Chihuahuan Ebba. 
Sundin ropade åt sambon att starta bilen och de började köra mot veterinären, men Ebba dog i hennes famn under bilfärden. Hos veterinären konstaterade man att hon hade skador från örnens klor på båda sidor av kroppen.
Attacken inträffade inom några sekunder då örnen tyst flög ner mot hunden, misstänker Sundin. 
– Vi önskar att vi varit mer vaksamma och tittat uppåt, säger hon och vill hälsa andra hundägare att vara uppmärksamma på omgivningen.

Expert: ”Ovanligt”

Att hundar utsätts för attacker av örnar förekommer, men det är ovanligt, säger Teemu Lehtiniemi, skydds- och forskningschef på Birdlife Suomi.
– Att berguvar attackerar husdjur förekommer oftare, men också det är ovanligt. 
Örnar som närmar sig husdjur kan göra det för att de är nyfikna eller för att de uppfattar husdjuren som föda. 
– Den kan missta hunden för ett annat djur. Husdjur är också ett lättare byte för en örn eftersom de är tama och inte lika skygga och vaksamma som vilda djur, säger Lehtiniemi. 
Ålandstidningen var först med nyheten. 
Havsörnspopulationen i Finland har ökat.

ANDRA LÄSER