Bubblan sprack inför VM-starten – finländarna jagar OS-platser i Stockholm

De finländska konståkarna jagar OS-platser under VM i Stockholm. Jenni Saarinen inleder VM på onsdag medan Valtter Virtanen står i tur på torsdag och isdansarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis på fredag

Jenni Saarinen inleder sitt VM-äventyr på onsdagen.
På onsdag inleds konståknings-VM i Stockholm. Mästerskapet, som avgörs i en bubbla och utan publik, stötte på en mindre motgång inför starten då ett coronafall upptäcktes inne i bubblan som skapats för att skydda de medverkande från smitta redan innan tävlingarna kört i gång.
Det internationella skridskoförbundet ISU meddelade att det positiva coronafallet kom i ett av de inledande testtillfällena. Personen som testade positivt är försatt i karantän och får inte delta i mästerskapet. Också de personer som varit i kontakt med den smittade har isolerats.
Förutom VM-medaljer står också en stor del av platserna till OS i Pekingh nästa år på spel i Stockholm under de kommande dagarna. Jenni Saarinen och Valtter Virtanen och isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis siktar på att nå så bra placeringar som möjligt och att kvalificera sig för OS nästa år.

Tränat med holländare

Turkkila och Versluis har inte lagt upp något resultatmål inför VM utan litar på att det blir ett bra resultat då prestationerna på isen är lyckade.
"Vi har koncentrerat oss på noggrannhet och renhet i stegen då de ger en bättre nivå då domarna bedömer isdansen. Vi har också fokuserat mer på kvalitet och uppträdande då VM närmat sig", säger Turkkila i skridskoförbundets pressmeddelande.
Det finländska paret har tränat tillsammans med nederländarna Chelsea Verhaegh och Sherim van Geffem. Orsaken är enkel: båda paren tränas av Maurizio Margaglio. Finländarna säger att de är glada över att ha haft sällskap i träningen då de inte själva kunnat resa.
I VM är ett av huvudmålen att ta en OS-plats. Tränaren Margaglio säger att han litar på att finländarna fixar det.
"Det blir en intressant tävling som kan bjuda på många överraskningar. Vi vet inte hur de andra parens träning fungerat. En del par har säkert haft större utmaningar än andra. Vi är redo och snehglar inte omrking oss på vad de övriga gör", säger Margaglio i förbundets pressmeddelande.

Virtanen: Fördel med specialarrangemang

För Valtter Virtanen har uppladdningen inför VM varit minst sagt annorlunda. Han har för det mesta hållit till och tränat i Finland tillsammans med sin tränare och fru Alina Mayer-Virtanen. Det som gjort vardagen väldigt annorlunda är att paret fått en dotter.
"Förra säsongen hade jag 35 slitande flygresor medan jag den här säsongen rest betydligt mindre. Det har lett till att min energinivå är betydligt högre nu och det har lett till att jag orkat bättre på träningarna och att min konditionsnivå är mycket bra. Specialarrangemangen den här säsongen kan vara en fördel för mig", säger Vritanen i förbundets pressmeddelande.
Virtanen säkrade sin plats i VM i februari strax efter att ha blivit pappa. Han fixade VM-platsen genom att uppträda via videolänk för ISU.
"Det var säkert karriärens bästa fria program. Samma känsla behövs igen i VM där jag siktar på att kämpa om OS-platsen", säger han.

Saarinen debuterar i VM

Jenni Saarinen är det finländska lagets minst rutinerade åkare. Hon deltar i VM för första gången men tänker ändå inte nöja sig med en statistroll. Något uttalat resultatmål har Saarinen inte men hon säger att en OS-plats nog finns i baktankarna.
"Jag ska inte lägga allt för mycket fokus på det"
Förberedelserna inför VM har inte varit optimala för Saarinen.
"Det har varit en rätt märklig säsong. Jag har förberett mig för en del tävlingar som sedan ställts in och jag har haft en del problem att hitta tävlingsrytmen. Men jag är tacksam för att ha kunnat delta i några tävlingar", säger Saarinen.

Konståknings-VM

Konståknings-VM arrangeras i Globen i Stockholm 24–28 mars.
Damernas kortprogram
Paråkning, kortprogram
Herrarnas kortprogram
Paråkning, friåkning
Isdans, rytmisk dans
Damernas fria program
Herrarnas fria program
Isdans, fridans
Uppvisning

ANDRA LÄSER