Om uteblivna straffen: "Stör mig mycket"

Sverige borde ha fått straff i VM-semifinalen mot Nederländerna, säger tidigare toppdomaren Jonas Eriksson.De svenska spelarna är irriterade över att situationen inte ens videogranskades. Och att de nu tvingas anpassa sig.– Det stör mig väldigt mycket att man ska behöva förstärka situationer, säger Fridolina Rolfö.

Sveriges Lina Hurtig fälldes av Nederländernas Desiree van Lunteren i den 67:e minuten av VM-semifinalen, men domaren ansåg inte att det skulle dömas straff.
I den 67:e minuten av semifinalen i fotbolls-VM åkte Lina Hurtig i backen i straffområdet efter en duell med Nederländernas Desiree van Lunteren. Hurtig ville ha straff men kanadensiska domaren Marie-Soleil Beaudoin höll inte med. Hon tyckte inte ens att det var värt att videogranska situationen, vilket förvånar den tidigare toppdomaren Jonas Eriksson.
– Av reprisen jag ser live så ser det ut som att tacklingen tar på bollen, men sedan när man zoomar in så ser man att det inte är någon kontakt med bollen utan med foten. Då kan man fråga sig om det är sådana situationer som videodomare ska gå in på? Och ja, det är det ju. Varför gjorde man inte det?, säger Eriksson till SVT.
– Här har man slarvat. Här skulle Sverige ha haft en straff. Här gör man inte sitt jobb ordentligt.

Trötta spelare

Dagen efter förlusten är det trötta svenska spelare som möter pressen. Hanna Glas säger att hon i alla fall lyckades sova sex timmar, men har ännu inte lyckats släppa straffsituationen.
– Men det är en lärdom vi har till nästa match, att verkligen vara bättre i att förstärka situationerna, säger Hanna Glas och rättar sig sedan något.
– Förstärka är kanske fel ord, men i alla fall tydliggöra för domarna så som flera spelare har gjort (i VM), för att domarna ska kunna titta på situationen.

"Tydligen det som krävs"

Fridolina Rolfö var avstängd i semifinalen och hade från läktaren svårt att uppfatta händelsen med Hurtig. Men nu, efter att ha förstått att det kanske borde ha varit straff, håller hon med Glas om att Sverige kanske måste agera annorlunda i liknande situationer i lördagens bronsmatch mot England.
– Det är tydligen det som krävs. Det stör mig väldigt mycket att det ska behöva vara på det sättet, att man ska behöva förstärka en situation. Jag tycker att en domare ska kunna se det ändå. Absolut att vi kan reagera mer och skrika, men just i Linas situation så tycker jag inte att hon ska behöva förstärka en sådan situation, säger Fridolina Rolfö.
ANDRA LÄSER