”Vi minns, respekterar och vi tackar” – veteranerna och lottorna firade egen självständighetsdag med presidentparet

Självständighetsdagens hedersgäster, veteranerna och lottorna fick fira med presidentparet på slottet redan på torsdagen. ”Det var en ära att fira självständighetsdagen med er i dag”, skriver Sauli Niinistö på Twitter. 

Fjorton veteraner och fem lottor var inbjudna till presidentparets egna självständighetsdag på torsdagen.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
01.12.2022 20:30 UPPDATERAD 01.12.2022 21:10
Av 3 000 krigsveteraner var 14 veteraner och fem lottor inbjudna till presidentparets självständighetsmottagning på slottet på torsdagen. Makar, ledsagare, anhöriga till de stupade och representanter för veteranorganisationer deltog också i evenemanget.
”Vi minns, vi respekterar och vi tackar”, skriver presidenten Sauli NiinistöTwitter
Syftet med den egna mottagningen är att de inbjudna ska få möjlighet att tala med presidentparet och få en mer genuin upplevelse.  
Veteranen Otto Virkki från Imatra och hans dotter Kaisa Koskinen vid självständighetsfirandet för veteraner och lottor på presidentslottet i Helsingfors.

Hög medelålder

Medelåldern för krigsveteranerna är 97 år.
”Med evenemangets karaktär vill vi respektera de speciella egenskaperna relaterade till deras ganska höga ålder, så att evenemanget blir så trevligt som möjligt för deltagarna”, säger presidentkansliet.
Eero Blåfield, 101, är en av krigsveteranerna som blivit inbjuden till självständighetsfirandet.
”Det skulle vara trevligt att byta ett par ord med presidentparet. Jag tror inte att presidenten frågar mig något. Jag skulle också gärna tala med fru Haukio, sade Blåfield till Helsingin Sanomat.
Veteranen Toivo Manninen och hans ledsagare Laura Lamppu vid självständighetsfirandet för veteraner och lottor som arrangeras av republikens president i presidentpalatset i Helsingfors den 1 december 2022. 
Blåfield upplevde den första dagen på vinterkriget, när den Röda arméns första bombplan flög över Stockmanns varuhus i Helsingfors.
”Det var en fruktansvärd smäll. Bombplanen kom över Finska viken och träffade Tekniska högskolan på Sandvikens torg. Jag såg det själv. Det var ett fullständigt bombardemang och människor dog.”
Enligt Krigsveteranförbundet lämnar sex krigsveteraner styrkan varje dag. Enligt en uppskattning från Folkpensionsanstalten kommer troligen den sista av dem att lämna år 2030 och hon kommer att vara en kvinna från antingen huvudstadsregionen eller norra Finland.
I oktober fick 3 205 män och kvinnor fronttillägg. 

ANDRA LÄSER