Trump fick en fotboll och kallade toppmötet en framgång: "Borde ha träffats mycket tidigare"

Donald Trump och Vladimir Putin var nöjda efter toppmötet i Helsingfors. Presidenterna sade att USA och Rysslands relation förbättrats och diskuterade bland annat en förlängning av Start-avtalet och en lösning av Syrienkrisen.

– Bollen ligger på din planhalva, sade Putin och gav en officiell VM-fotboll till Trump.
16.07.2018 19:13
Presskonferensen mellan Donald Trump och Vladimir Putin började i kaotiska tecken. En journalist i Rikssalen valde att genomföra en protestaktion angående kärnvapen och fördes i väg. Då var presskonferensen redan en och en halv timme försenad.
Men till slut – efter ett cirka tre timmar långt möte som började i enrum och slutade med en sen lunch – stod två världsledare framför den samlade pressen i presidentens slott.
Putin inledde med att le slugt och kalla mötet en succé.
– Det var en framgångsrik och fruktsam diskussion. Kalla kriget är bakom oss och vi ställs mot annorlunda utmaningar i dagsläget.
Putin talade sig varm för samarbete med USA. Han sade att mötet är det första steget i en normalisering av relationerna och att den senaste tiden varit svår för ländernas samarbete.
– Vi vill jobba tillsammans, förhoppningsvis i samarbete med vår amerikanska partner.
Putin fortsatte med att säga att de två presidenterna diskuterat en förlängning av Start-avtalet som går ut på att begränsa kärnvapen. Det nuvarande avtalet löper ut 2021.
– Vi är kärnvapennationer och har därför ett speciellt ansvar.

Lösning på Syriensituationen i sikte?

Inför mötet hade det spekulerats i att situationen i Syrien skulle diskuteras. Så blev det också. Putin vidhöll att diskussionerna till stor del kretsade kring det krigsdrabbade landet.
– Vi har alla komponenter som krävs för att nå fred i Syrien. Långvarig fred ligger i både Rysslands och USA:s intresse, sade Putin.
Trump var inne på en liknande linje.
– Situationen i Syrien är komplex och vi har potential att rädda 100 000 liv.
Senare talade Trump om vikten av att ge Syrien humanitär hjälp. Hur en lösning skulle se ut rent konkret förblev oklart.

"Inget samröre under valkampanjen"

Då det var Trumps tur att tala inledde han med att tacka president Niinistö för gästfriheten.
– Jag och Putin diskuterade vilket fint jobb Finland gjort, sade Trump.
Han kallade diskussionen med Putin konstruktiv men poängterade att de inte löste alla problem på agendan. Trump sade att han inte vill riskera freden för att nå politiska mål.
– Vi har sett konsekvenserna av att avstå från diplomati. Samarbete leder till framgång, sade Trump och påpekade att hans inflytande är begränsat på grund av demokrater som bara vill "förstöra och hindra".
Trump sade också att han diskuterat Rysslands påstådda involvering i det amerikanska presidentvalet. Putin nekade föga förvånande till all inblandning.
– Alla vet om att det inte fanns något samröre – jag kände inte Putin. Kampanjen var ren. Jag vann lätt över Hillary Clinton och det är synd att det ens finns lite mörka moln över situationen. Det är löjligt. Vi hade en briljant kampanj och det är därför jag är president.
Trump sade också att han och Putin diskuterat en potentiell arbetsgrupp för cybersäkerhet.

Trump till attack mot de egna

Inför mötet var Trump och Ryssland sällsynt överens i en fråga: orsaken till den kyliga relationen mellan länderna. Trump tog till Twitter för att skylla det inflammerade förhållandet på sitt eget land.
– På grund av många år av amerikansk dårskap och idioti har vårt förhållande med Ryssland ALDRIG varit sämre. Och nu har vi en riggad klappjakt på gång.
Det ryska utrikesdepartementet citerade Trumps tweet och svarade kort och gott:
– Vi håller med.
Efter mötet var det annat ljud i skällan.
–  För fyra timmar förändrades det. Nu är vår relation bättre och jag tror verkligen det, sade Trump.
Trump fick också en fråga om sin tweet och utvecklade sitt resonemang.
– Jag håller bägge länderna ansvariga. Vi har alla varit dåraktiga och vi borde ha träffats mycket tidigare.
I slutet av presskonferensen gav Putin en officiell VM-fotboll till Trump.
– Bollen ligger på din planhalva, sade Putin då han överräckte bollen.

ANDRA LÄSER