När talibanerna tog kontrollen i Afghanistan i augusti förra året hävdade de att de inte längre förtrycker kvinnor och utlovade en “mjukare” politik. Men sedan dess har kvinnors och flickors fri- och rättigheter beskurits kraftigt. De nya reglerna som talibanerna har infört diskriminerar och kränker kvinnor i så gott som alla aspekter i deras liv, menar Amnesty International.
“Allt som ingår i vardagen – om och hur de går till skolan, om och hur de arbetar, om och hur de lämnar huset – är strängt kontrollerat och begränsat”, skriver Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty i Sverige, i ett pressmeddelande.
Vågar inte gå ut
Människorättsorganisationen har intervjuat 101 afghanska flickor och kvinnor. I intervjuerna framkommer det att de hindras från att röra sig, studera och arbeta. Talibanerna har förbjudit kvinnor från att resa längre sträckor utan manligt sällskap men även kvinnor och flickor som rör sig kortare sträckor blir stoppade och trakasserade, vilket leder till att få vågar sig ut överhuvudtaget.
Läraren Sunbal, som intervjuas i rapporten, säger:
“Jag hade tidigare 40 till 50 elever i min klass, nu har jag färre än fem. De andra är för rädda för att ens gå ut.”
Kvinnor som protesterar mot förtrycket utsätts för trakasserier och godtyckliga fängslanden. En demonstrant berättar för Amnesty:
“En soldat slog mig på bröstet och sa: ‘Jag kan döda dig här och nu, och ingen skulle säga något.’”
"En långsam död"
En afghansk journalist beskriver situationen som "en långsam död för kvinnor i Afghanistan."
Amnesty menar att talibanerna avsiktligt berövar miljontals kvinnor deras mänskliga rättigheter och kräver att det internationella samfundet agerar hårdare.
"Dessa angrepp mot Afghanistans kvinnliga befolkning förvärras för varje dag som går", skriver generalsekreterare Anna Johansson.
Fakta | Kvinnors rättigheter i Afghanistan
Afghanistan har länge räknats som ett av världens farligaste länder för kvinnor. Utbrett sexuellt och fysiskt våld, väpnade konflikter, könsstympning och brist på sjukvård och utbildning hotar allvarligt kvinnors hälsa och liv, enligt en undersökning av amerikanska Thomson Reuters Foundation från 2019.
24 procent av landets kvinnor är läskunniga, och bara 13 procent yrkesarbetar. 87 procent uppger att de någon gång har drabbats av könsrelaterat våld.
När talibanernas första styre kollapsade 2001 förbättrades situationen så sakteliga under flera år då fler flickor fick gå i skola och mödradödligheten minskade. Fler kvinnor tog också plats i beslutande organ.
Men sedan talibanerna kom åter till makten 2021 har utvecklingen vänt på de flesta områden. Kvinnor inom statlig förvaltning har avskedats, flickor måste sluta skolan efter lågstadiet och kvinnor som protesterar mot inskränkningarna trakasseras och grips. Kvinnor får inte längre resa utan manlig ledsagare utanför sin hemort. I maj i år kom därtill påbudet att kvinnor måste klä sig heltäckande – även ansiktet måste döljas – på offentlig plats. Talibanstyret förordar åter burka.
Källor: UI, Sida, UN Women, Svenska Afghanistankommittén, Världsbanken
Källa: TT
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Alla lik får inte plats när allt fler dör i Helsingfors – ny lösning kostar 10 miljoner
22.03.2023 10:03

Kultur och nöje
Antikrundan spelas in på Åland i sommar – så här gör du om du vill vara med
22.03.2023 09:00

Riksdagsvalet 2023
De Gröna halkar efter i opinionsmätningarna – HBL listar fem orsaker
22.03.2023 05:01

Donald Trump
Analys: Trump spelade oss ett skickligt spratt och blev martyren han älskar vara
22.03.2023 07:20

Privatekonomi och konsumentfrågor
”Det är inte mystiskt att diskutera lönen” – så gör du för att förhandla till dig högre lön
22.03.2023 05:00
