Vändning: Eurovision skrotar juryn i semifinalen

Tittarna får hela makten att avgöra vilka som går till final i Eurovision Song Contest nästa år. Jurygrupperna skrotas helt i semifinalerna. ”Förändringarna är ett bevis på programmets otroliga popularitet”, säger svenske Eurovisionchefen Martin Österdahl.

Ukrainas Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest i år. Arkivbild.
22.11.2022 17:16 UPPDATERAD 22.11.2022 17:17
Sedan 13 år tillbaka har juryn och tittarna delat på makten i Eurovision Song Contest. Nu förändras det när jurygrupperna tas bort i semifinalerna. Bara tittarrösterna ska avgöra vilka bidrag som går vidare till finalen.
Förändringen kommer efter årets Eurovision-skandal då det framkom att sex länders jurygrupper gjort upp om att byta röster med varandra, uppger BBC. Arrangörerna diskvalificerade jurygruppernas röster.
Jurygrupperna återinfördes i sin tur 2009 för att just väga upp ”kompisröstande” mellan grannländer. Nu blir jurygrupperna kvar i finalen, men där införs en annan nyhet – även tittare från länder som inte är med i Eurovision ska få vara med och rösta.
”Det avspeglar hur stor tävlingen är. Alla som ser programmet var än de bor i världen kan rösta på sin favoritlåt”, säger Eurovisionchefen Martin Österdahl i ett pressmeddelande.
Eurovision Song Contest har fans i många delar av världen, utanför Europa. Nu ska de kunna gå in på en hemsida och registrera sig med bankkortsuppgifter för att kunna rösta. Det ska ta bort risken för röstfusk.
Poängen från ”övriga världen” slås sedan ihop och får lika stort värde som tittarrösterna från ett av de tävlande länderna.
Eurovision Song Contest 2023 avgörs 9–13 maj i Liverpool.

ANDRA LÄSER