Krönika: Helvetet är tomt och alla djävlar är här

Världsläget kan vara skadligt för din psykiska hälsa. Vid ihållande symptom, undvik kontakt med politiker, militärexperter och ingenjörer.

KrönikaMåns Nyberg
24.05.2023 07:02
Finalen i Eurovisan blev ju en riktig rysare. Det är inte så ofta man får se en landskamp mellan Finland och Sverige utanför idrottsarenorna! De andra deltagarna blev, förtjänt eller oförtjänt, långt efter de två stjärnorna från Norden. Ändå fanns där några riktigt bra låtar bland dem. 
Min favorit var Österrikes bidrag “Who the hell is Edgar?“, en intelligent, rolig och elegant kommentar till tidsandan. Vem fan är Edgar? ropar de två vackra artisterna medan skräckromanens fader Edgar Allan Poe sjunger med på en stor screen i bakgrunden. En både morbid och levnadsglad sång, på typiskt österrikiskt manér. Och det enda av bidragen som lyckades sätta fingret på tidens puls.
I en av sina historier tar Poe oss med på ett besök till ett mentalsjukhus dit berättaren blivit inbjuden. Han visas runt av sjukhusdirektören och blir vederbörligen imponerad av den moderna och välskötta institutionen. Men så småningom börjar en förfärlig misstanke spira hos honom och plötsligt inser han med en chock att han blivit utsatt för ett bedrägeri. Direktören, läkarna och sköterskorna är i själva verket patienter som har kapat sjukhuset och spärrat in den riktiga personalen!

ANDRA LÄSER