Lööf efter Löfven?

Den politiska situationen är helt öppen i Sverige efter Löfvens avgång. Kan Centerns Annie Lööf bli en kompromiss som statsminister för en regering fram till nästa års val?

28.06.2021 13:28 UPPDATERAD 29.06.2021 11:05
Statsminister Stefan Löfven (S) valde i dag att avgå i stället för att utlysa extra val. Därmed är det nu talman Andreas Norlén (M) som tar hand om taktpinnen för att försöka lösa regeringskrisen i Sverige. Den här gången borde regeringssonderingarna i alla fall stökas undan snabbare än senast då de tog fyra månader.
Det var oerhört svårt att skapa en regering efter riksdagsvalet 2018 och läget är knappast så mycket lättare nu, med i princip samma politiska mandatläge.
Till skillnad från läget 2018 finns nu ett högerkonservativt block, som fått tydliga konturer sedan riksdagsvalet. Moderaterna, Kristdemokraterna och nu senast även Liberalerna har flaggat för beredskap att samarbeta med nationalistiska Sverigedemokraterna. Men de här partierna når inte majoritet tillsammans och får inte heller hjälp av det återstående borgerliga partiet. Centern, som ingick i den gamla borgerliga Alliansen, avvisar bestämt alla former av samarbete med SD.

ANDRA LÄSER