Rekord och EM-gräns av Richardsson på halvmaraton – "Kan vara min huvudsträcka i framtiden"

Camilla Richardsson löpte en topptid i Ras al Khaimah. Finland kan dessutom få hela tre löpare till EM-halvmaraton då också Annemari Kiekara och Laura Manninen klarade kvalgränsen.

Camilla Richardsson är EM-klar på 3 000 m hinder, 10 000 meter och halvmaraton.
Camilla Richardsson är klar för EM-halvmaraton efter att ha löpt nytt rekord i Förenade Arabemiraten. 26-åringens tid 1.12.46 underskrider EM-gränsen (1.15.00) med över två minuter och är också alla tiders sjunde snabbaste tid av en finländsk dam på distansen. Annemari Kiekaras (f. Sandell) nationsrekord från 1998 skrivs 1.10.04
43-åriga Kiekara löpte också i Ras al Khaimah och klarade EM-gränsen då hon kom i mål på tiden 1.14.27. Vann gjorde etiopiern Ababel Yeshaneh med världsrekordtiden 1.04.31.
– Det var en bra dag att löpa. Halvvägs var jag lite väl ivrig och det kostade mig mot slutet, säger Richardsson i ett pressmeddelande.
Richardsson och Kiekara löpte tillsammans i cirka åtta kilometer varefter Richardsson fick sololöpa resten av loppet.
Richardsson förbättrade sitt gamla rekord med nästan tre minuter och hon överväger att löpa sträckan också i EM.
Richardsson kom 14:e, Kiekara 15:e och 46-åriga Laura Manninen 16:e i Ras al Khaimah. Manninens tid blev 1.15.45 men Friidrottsförbundet har tidigare slagit fast att om tre idrottare löper en tid under 1.16 så kan man skicka ett halvmaratonlag till Paris.
– Om vi får ett bra lag till EM så löper jag halvmaraton där, säger hinderlöparen Richardsson vars andra alternativ för en eventuell andra EM-sträcka är 10 000 meter.
– Det här kan vara min huvudsträcka i framtiden.

ANDRA LÄSER