Ellen Strömberg efter måndagskvällens Augusttriumf: ”Det sjukaste jag varit med om”

Svenskfinland jublade när Ellen Strömberg tog emot Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok på måndagskvällen. När HBL ringer upp på tisdag förmiddag är författaren både nyvaken och omtumlad.

– Det var det jävligaste, sa Ellen Strömberg förvånat när hon tog emot Augustpriset på måndagskvällen.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
29.11.2022 12:19 UPPDATERAD 29.11.2022 12:27
– Det är det sjukaste jag varit med om tror jag, säger författaren Ellen Strömberg, 35, efter måndagskvällens Augustgala på Konserthuset på Hötorget i Stockholm.

Blev det hårt festande i går?

– Hårt är väl att ta i ... Men det dracks bubbel, och jag kom i säng efter midnatt.
Strömberg vann priset för ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi (Schildts & Söderströms, 2022). Och telefonen ”exploderade” av personer som hörde av sig för att gratulera när priset delats ut, berättar hon.
Hon försöker ännu smälta att hon faktiskt vann.
– Det känns som att de kommer att ringa och säga att ”det blev något fel, det var tyvärr inte du som skulle få det”, säger hon och skrattar.
Senast en finländsk författare vann Augustpriset var 2005 när Monika Fagerholm kammade hem priset i kategorin Bästa skönlitteratur för Den amerikanska flickan.
Jakobstadsbon Ellen Strömbergs ”Vi ska ju bara cykla förbi” har chansen att vinna både Augustpriset och Finlandia Junior i år.

Chans på dubbel

”Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv”, motiverade juryn bland annat priset.
– Jag blev väldigt glad över det där med karaktärerna, eftersom jag upplever att det är rätt svårt att förhålla sig på det sättet till karaktärer när man skriver, säger Strömberg.
I sitt tacktal skämtade Jakobstadsbon Strömberg om att hon tänkt att hon har större chans att vinna Jakob Marathon än priset, när hon såg vilka andra som var nominerade.

Så vad är nästa steg nu då?

– Det blir väl att springa marathon. Nej, det kommer jag verkligen inte göra. Ärligt talat tror jag det är att försöka få lite julledigt, säger Strömberg.
Men först ska hon mellanlanda på ytterligare en gala i Helsingfors, där hon har chans att vinna årets Finlandiapris för barn- och ungdomslitteratur på onsdag kväll.
– Det kommer inte att hända, jag kan inte ens leka med tanken. Jag går dit för att ha roligt, säger hon.
Tisdagens program är att åka ut till ett lager och signera 200 exemplar av boken, ett åtagande som hör till när man vunnit ett Augustpris.
Nina van der Brink, Ia Genberg, Ellen Strömberg och Ali Alonzo var vinnarna under årets Augustgala i Stockholm.

Svenskarna vet

Även om Strömberg konstaterar att det ”inte är hennes element” med högtidliga festligheter ger hon måndagskvällens gala gott betyg.
– De där svenskarna vet nog hur man gör, säger hon ironiskt.
– Nej, men det var föredömligt rappt och bra stämning, och bra musik med Jonatan Johansson.
Efter prisutdelningen ordnade hennes svenska förlag Rabén & Sjögren också en efterfest med mingel.
Ia Genbergs vann kategorin Årets bästa skönlitterära bok för romanen DetaljernaNina van den Brink vann Årets svenska fackbok med Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf och Ali Alonzo fick Lilla Augustpriset för Döden i rom.
Vinnarna tilldelades 10 000 euro och en bronsstatyett.
Även Sofia och Amanda Chanfreaus barnbok Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts & Söderströms) och Katja Bargums och Jenny Lucanders bilderbok Myrornas rekordbok (Förlaget M) är nominerade till Finlandia Junior-priset på onsdag kväll.

ANDRA LÄSER