Från uträknad till guld – Kristoffersens magiska åk

Nästan sekunden långsammare och långt bak i resultatlistan efter det första åket. Då satte norrmannen Henrik Kristoffersen allt på ett kort. Det magiska åket bar hela vägen till VM-guldet i slalom.

Norges Henrik Kristoffersen fick vänta länge innan VM-guldet i slalom var hans.
19.02.2023 16:40
Kristoffersen, världsmästare i storslalomen i Åre för fyra år sedan, tillhörde klicken av klara favoriter när världsmästerskapets sista gren avgjordes i Le Praz, Courchevel.
Besvikelsen lyste i ansiktet på honom efter ett förstaåk som inte alls var i paritet med 28-åringens kapacitet.
Upp till österrikaren Manuel Feller hade han 0,91 sekunder. Inget jätteavstånd, men mellan honom och Feller fanns 14 konkurrenter som alla måste passeras för att nå högst upp på prispallen.
Kristoffersen, som vunnit slalomen i Wengen och Garmisch-Partenkirchen i vinter, började lite knackigt men hittade både flytet och farten.
– Jag trodde aldrig det skulle räcka när jag gjorde för många fel uppe vid toppen. Jag fick väldigt bra fart i vertikalen och i slutet tog jag de flesta, säger han.

Lång och nervös väntan

Men hans väntan i målområdet blev både lång och allt mer nervös. En efter en kom konkurrenterna ned på sämre tider.
Landsmannen Luckas Braathen, som nyligen genomgick en blindtarmsoperation, fick ett rejält kast och missade medaljerna. Så även tysken Linus Strasser. Där och då hade Kristoffersen minst brons.
Grek-amerikanen AJ Ginnis, tvåa i världscupen i Chamonix precis innan VM, delade andraplatsen med Braathen efter det första åket, 0,13 bakom Manuel Feller.
Men inte heller Ginnis lyckades klå Kristoffersen. Och när Feller inte alls fick till det var guldet klart. Kristoffersens marginal ned till Ginnis stannade vid 20 hundradelar.
– Nu är jag världsmästare i både slalom och storslalom. Det är några som är det, men inte så många, säger Kristoffersen.

Gladdes med Ginnis

Han gladdes också över AJ Ginnis silver. Född i Aten flyttade hans familj till USA när han var 15. I många år tillhörde han USA:s landslag, men drabbades av flera skador.
Grek-amerikanen AJ Ginnis vrålar ut sin glädje över VM-silvret.
Ginnis gav aldrig upp drömmen om framgång, valde i stället att tävla för Grekland och med hjälp av envishet och uppbackning från sponsorer nådde han sin största framgång i Courchevel.
– Det är så kul med Ginnis. Vi är lika gamla och han har haft massor av skador, säger Henrik Kristoffersen.
Bronset tog italienaren Alex Vinatzer, 38 hundradelar bakom norrmannen.
Finländarna Jesper Pohjalainen och Eduard Hallberg kom inte i mål.

ANDRA LÄSER