Marthaförbundet tipsar: Glöggtilltugg i advent

Äntligen är det dags för klassiska julsmaker som mandlar och nötter, blåmögelost, päron och pepparkakor!

Mandlar med sälta och hetta passar bra till en kryddig glögg.
Sofia Grynngärds
25.11.2022 09:53
Två av recepten tillreds i ugn; Börja med att rosta mandlarna och grädda sedan tunnbröden eller kombinera med andra ugnsrätter eller bakverk för att utnyttja ugnen så effektivt som möjligt.
Chilirostade mandlar
Mandlarna kräver en minimal insats av mingelvärden, bara lite tid för blötläggning och ugnsrostning.
200 g mandlar med skal
1 tsk salt
1 msk chilipulver
1. Blötlägg mandlarna i cirka 30 minuter. Häll av vattnet och blanda med salt och chilipulver.
2. Rosta mandlarna i cirka 25 minuter i 150 grader. Låt svalna.
Tunnbrödssnittar
Snittarna kan varieras enligt det du gillar eller har hemma. Byt exempelvis ut bröden till tortillor och rödbetan till andra betor. Päron och mögelost kan ersättas med äpple och getost.
Lappländska tunnbröd
2 medelstora rödlökar
1 msk smör
1 msk vatten
150 g crème fraiche
1–2 rödbetor, tunt skivade (gärna med mandolin)
2 päron
150 g blåmögelost
Honung
Rucola
1. Skär rödlöken i ringar. Smält smör i en liten kastrull och lägg i löken och en liten skvätt vatten. Rör om på svag värme tills löken blivit riktigt mjuk och söt. Det tar cirka 15–20 minuter.
2. Skiva rödbetorna och päronen. Bred crème fraiche på tunnbröden. Fördela rödbets- och päronskivorna ovanpå och tillsätt löken. Smula över osten.
3. Ställ in i en het ugn ca 225 grader och grädda i cirka 8 minuter.
4. Ta ut ur ugnen och ringla på honung. Skär i lämpliga serveringsbitar, strö över rucola.
Dipp till glöggmyset
Dippen bjuder på olika konsistenser med saftigt päron och knapriga nötter och kan serveras ovanpå rågchips eller som tillbehör.
1 päron
50 g blåmögelost
½ dl nötter eller mandlar
½ dl créme fraiche
Rågchips eller liknande
1. Smula sönder osten. Hacka nötterna. Skala och grovriv päronet.
2. Blanda allt i en skål och tillsätt crème fraiche.
3. Servera exempelvis med rågchips.
Pepparkakskulor
Pepparkakskulorna är festliga och relativt lätta att laga. Sväng ihop dem i en matberedare eller mixerskål.
200 g pepparkakor
50 g smör
60 g mandelmassa
2 msk glögg eller kaffe
100 g mörk choklad
Pepparkakor till dekoration
1. Mixa pepparkakor till smulor. Tillsätt smör, mandelmassa och glögg eller kaffe och mixa till en jämn massa.
2. Rulla kulor av massan och ställ i kylen i cirka en timme för en fastare konsistens.
3. Smält chokladen över vattenbad och doppa kulorna i chokladen och sedan i pepparkakssmulorna. Ställ kulorna kallt och låt stelna.

Text och recept: Sofia Grynngärds, hushållsrådgivare på Marthaförbundet.

ANDRA LÄSER