Snorets färg kan skilja allergi från covid

Snorets färg och konsistens kan ge en fingervisning om huruvida det är allergi eller corona du drabbats av.

Om du är osäker på om snuvan beror på allergi eller covid kan det vara skäl att ta ett hemtest, säger Katariina Ijäs.
04.05.2022 10:18 UPPDATERAD 04.05.2022 11:00
Björken blommar nu vid hela kusten och prognosen för resten av veckan visar att pollenallergiker gör klokt i att bunkra upp med sprejer och tabletter. Pollenet kommer från såväl inhemska björkar som luftburet från utlandet.
– April och de första dagarna i maj har varit ganska svala. Att våren kommer krypande betyder att pollensäsongen kan bryta ut med större kraft än om vädret blir varmare i jämn takt, säger Katariina Ijäs, sakkunnig vid Astma-, hud- och allergiförbundet.
Det är inte för sent att gardera sig.
– Medicinerna är så avancerade att de numera kickar in fort. De flesta pillren med antihistamin som verksamt ämne mildrar symtom på 30–60 minuter.
Ijäs rekommenderar behandling enligt symtom i stället. Att ta sprejer och tabletter långt på förhand är mer eller mindre slösaktigt. Men det finns undantag.
– Nässprejer med kortison visar bäst effekt en till två veckor efter att man börjat dosera. Om man vet att snuva är det svåraste symtomet är det skäl att hålla koll på prognoserna och börja lite tidigare än med tabletter.
Runt var femte finländare har pollenallergi, och de flesta får symtom när björken blommar. I år spås säsongen bli relativt mild, eftersom blomningen var kraftig förra året. Ijäs kallar det att "också träden behöver vila" efter en häftig förökningsperiod.

Vatten eller slem?

Allergiska symtom är i sig ofarliga men kan, om de inte behandlas, leda till andra åkommor som astma.
Katariina Ijäs, sakkunnig vid Astma-, hud- och allergiförbundet.
Coronaviruset sprids fortfarande brett i Finland, men leder inte till lika många dödsfall som förut. Många kan ändå undra om man drabbats en virusinfektion eller allergi. Ijäs har en tumregel för att avgöra om det man har är smittsamt eller inte.
– Virus ger i regel slemmigare och mer färgat snor. Allergisk snuva innebär snarare vattnigt snor som liksom droppar ur näsan. Det är också vanligt med irriterade ögon, vilket inte förknippas med covid. Samtidigt finns en rad covidsymtom som allergiker aldrig drabbas av.
Tröttheten i sig är inte utslagsgivande – en allergiker kan känna sig minst lika hängig som en med lindriga covidsymtom. Detsamma gäller för andningen: att andningen känns tung kan bero på antingen corona eller allergi.
– Därför är hemtest ett ganska bra sätt att få reda på om man har covid-19. Särskilt om man inte haft allergiska symtom förr.

ANDRA LÄSER