Inspelningarna för Agatha Christies "Hjerson" börjar på åländskt kryssningsfartyg

Kryssningsfartyget Birka Stockholm, som är upplagd och till försäljning på Åland, kommer att fungera som inspelningsplats i december.

Birka Stockholm är till försäljning efter att det Åländska rederiet beslöt att lägger ner verksamheten. Arkivbild.
Den upplagda färjan Birka Stockholm ska användas som inspelningsplats för den kommande "Agatha Christies Hjerson". Serien produceras av bolaget B-Reel Films för TV4 och C More, och inspelningen ombord på passagerarfartyget på Åland planeras ske den 8–17 december.
Ett team från B-Reel Films, som producerar den nya Agatha Christie-serien, har varit ombord och granskat utrymmena ur filmteknisk synvinkel. Rekognosceringen gick bra, och nu har Eckerökoncernens och produktionens ledning enats om att skriva kontrakt om fartyget som inspelningsplats.
Läs mer: Titte Törnroth lockade Agatha Christie till Åland – Hercule Poirots alter ego är finlandssvensk
Exakt när scenerna i andra åländska miljöer ska spelas in är ännu inte spikat, men enligt planen ska det ske någon gång mellan januari och mars i vinter.
Produktionen genomförs med mycket strikta coronadirektiv och med noggrann övervakning av att reglerna följs. Alla ombord måste exempelvis ha ansiktsmask i alla situationer utom just då kameran är i gång.
Birka Stockholm har varit ur bruk sedan i våras när coronaepidemin bröt ut och fartyget är till försäljning. Rederiet Birka Cruises meddelade i sommar att man lägger ner verksamheten. Kryssningsrederiet är ett dotterbolag till Eckerö-koncernen som har sitt säte på Åland.

ANDRA LÄSER