Estland öppnar krogarna till nyårsnatten – fritt också på Åland

Lika bra att hålla krogarna öppna, folk firar ändå, resonerade man i Estland. På Åland kan man också gå till krogen som normalt.

Restaurangerna i Estland har i december varit tvungna att stänga sina dörrar klockan 23 på grund av pandemin.
Nu gör de estniska myndigheterna ett undantag för nyåret. Restaurangerna får hålla öppet på nyårsnatten och också den första och andra januari.
– Folk festar under nyåret i vilket fall som helst. Det kan vi inte förhindra med restriktioner. Det är möjligt att nyårsfirandet leder till fler smittfall, men den risken tar vi, säger Irja Lutsar, professor i virologi och ordförande för ett vetenskapligt råd för covidhanteringen i Estland, till Iltalehti.
Incidensen i Estland ligger på kring 700 fall per 100 000 invånare och två veckor. Det är på ungefär på samma nivå som i Nyland men högre än i hela Finland.
I stora delar av Finland måste restaurangerna sluta servera alkohol klockan 17 och stänga senast klockan 20.
Stora delar av nyårsfirandet i Finland ställs in eller arrangeras på coronatryggt sätt. Det gäller till exempel Helsingfors stads nyårskonsert i Hartwallarenan. Publiken är portad och konserten sänds på tv i stället.
På rederiet Tallink Silja har Estlands beslut att hålla nyårsöppet inte påverkat bokningarna.
– Det är mycket lugnt. Vi ser inte några tecken alls på att finländarna skulle åka till Tallinn till nyåret, säger kommunikationsdirektören Marika Nöjd.
I december är det i stället Stockholm som intresserat finländarna mer än Tallinn, säger Nöjd.
Även Stockholm och Sverige har gått in för strängare restriktioner. Restaurangerna får ändå ha öppet som normalt. Det är bara tillåtet med sittande besökare och avståndet ska vara minst en meter mellan sällskap.
På Åland är läget bäst för restaurangerna vid norra Östersjöns kuster. Krogarna på Åland får sedan julafton hålla öppet som normalt. Då upphörde också kravet på att kunderna ska ha en egen sittplats.
Att de åländska restaurangerna får hålla öppet beror på liten spridning av coronaviruset. Tvåveckorsincidensen på Åland föll till under 100 fall per 100 000 invånare strax före jul. Lika låg var den då i Finland bara i Norra Karelen och Östra Savolax.
På tisdagen hade den åländska incidensen stigit till kring 120 efter några nya coronafall under julhelgen.
Rättelse 28.12 kl. 13.00: Tillagt att den åländska incidensen ökat något under helgen.

ANDRA LÄSER