Snö och skred stänger skidorter i Alperna

Stora snö- och regnmängder har skurit av flera skidorter i Alperna från omvärlden och lavinfaran är stor. I Österrike har en man dött i en lavinolycka och ytterligare en man saknas.

Regn, snö och blåst har skapat problem på flera skidorter i Alperna. På bilden den franska skidorten Val Thorens.
Nära Kals i Tyrolen i Österrike omkom en tysk man i en lavinolycka, och sökandet pågår efter hans kamrat. De båda männen i 25-årsåldern åkte offpist och det finns inga vittnen till lavinen på fredagseftermiddagen. Den upptäcktes i efterhand sedan de två männen rapporterats saknade, enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA.
På många håll i Alperna är risken för laviner på nivå fyra på den femgradiga skalan, efter den senaste tidens stormvindar och kraftiga nederbörd.
Skidorten Cervinia i Aostadalen i norra Italien har begravts i två meter snö och runt 10 000 turister är instängda eftersom vägarna stängts på grund av lavinrisken. Skidliftarna har stoppats eftersom nerfarterna anses för farliga, rapporterar BBC.
En besvärlig situation råder också i Adelboden i Schweiz, där armén kallats in för att röja upp tillfartsvägen som begravts av ett jordskred efter ihållande regn. Det har skapat problem inför världscuptävlingar i slalom i helgen, men enligt schweiziska medier ska vägarna vara röjda till dess.
I de franska Alperna har skidbackarna stängts på skidorten Val d'Isère och även i Chamonix är de flesta liftar stängda. Tidigare i veckan omkom tre personer i franska Alperna på grund av vinterstormen Eleanor.

ANDRA LÄSER