Finlandsfödd hockeystjärna gripen i Ryssland – misstänks ha förgiftats

Ivan Fedotov skrev på NHL-kontrakt och planerade därför lämna Ryssland. Då greps han av ryska myndigheter, anklagad för att undvika militärtjänstgöring. Enligt nya uppgifter har OS-medaljören också ha blivit förgiftad och tvångsförflyttats till flottans bas i Murmansk.

Ivan Fedotov under OS i Peking. Arkivbild.
Redan i fredags rapporterade flera ryska, och finländska, medier om att den 25-åriga ryska hockeymålvakten Ivan Fedotov gripits. Anledningen ska enligt uppgifter vara en planerad flytt till USA och NHL efter att i våras ha skrivit på kontrakt med Philadelpia Flyers.
Fedotov är född i Villmanstrand till en rysk far och halvfinsk mor. Han anklagas för att undvika militärtjänstgöring och fördes enligt ryska medier till ett mönstringskontor efter gripandet utanför en hockeyarena i Sankt Petersburg.
Han kan enligt rysk lag nu dömas till upp till två års fängelse och skulle teoretiskt sett kunna skickas till fronten i Ukraina, enligt nyhetssajten Fontanka.ru.

Togs till sjukhus

Under lördagskvällen kom nya uppgifter från ryskt håll om att Fedotov hade börjat må dåligt och förts iväg med ambulans. Något som bland annat den olympiska nyhetssajten Inside The Games skriver om.
– Han (Fedotov) säger att han fick någon form av injektion, men han vet inte vad. Han fick veta att det var utskrivet av en läkare, säger Fedotovs advokat Alexej Ponomarev enligt sajten.
– Han ser inte ut att må bra. Just nu kan vi inte säga exakt hur det är. Varken vi eller hans föräldrar har fått träffa honom, säger Ponomarev.
Nya bilder visar en sjuk Fedotov föras iväg med ambulans från mönstringskontoret. Enligt advokaten har Fedotov förflyttats till ryska flottans bas nära Murmansk.
"Ivan påstås ha skickats till Severomorsk under natten. De tog ut honom från sjukhuset i natt, men det finns ingen information", säger advokaten till sports.ru.

ANDRA LÄSER