De kommer inte i land på Åland – resan förlängd till över 28 timmar

Resan från Åbo till Åland tar vanligen 4,5 timmar. Stormen förlänger den till över ett dygn för Alfons Röblom och Heidi Kullberg.

Stormen har orsakat omfattande skador på Åland, här träd som fallit i Emkarby i Finström. Passagerarfärjorna har heller inte kunnat ta i land i Långnäs eller Mariehamn.
Alfons Röblom och flickvännen Heidi Kullberg startade från Åbo mot Långnäs på Åland klockan 20.15 på nyårsdagskvällen. Ett dygn senare är de fortfarande ombord på samma färja.
Stormen gjorde att Tallink Siljas Baltic Princess inte kunde ta i land i Långnäs på natten, liksom inget annat av de tre andra Tallink Silja- och Viking Line-fartyg som trafikerar mellan Finland och Sverige.
Paret åkte vidare till Stockholm och siktade på att färjan på returvägen skulle kunna ta i land i Mariehamn. Ute på Ålands hav klarnade det att inte heller det skulle lyckas.
När färjan på onsdagskvällen – ett dygn efter att de körde ombord – igen startar mot Åland står hoppet till att de nu ska komma fram.
– Vi hoppas verkligen att det har lugnat sig så att vi kan rulla i land i Långnäs, säger Alfons Röblom.
I femton år har han regelbundet pendlat mellan Åland och Helsingfors, och är som ålänning inte helt ovan vid att färjorna inte kan ta i land – men att det sker också på returvägen så att resan förlängs så här har han inte varit med om. Paret hade siktat på att komma till Åland "bara" ett halvt dygn försenade.
– Det blev en ofrivillig kryssning för oss, säger han.
Röblom berömmer ändå rederiet för informationsgången och servicen. Passagerarna blev förvarande om läget redan innan färjan startade från Åbo, och ombord har de blivit serverade frukost och middag.
Inte heller sjögången var så hård som han hade tänkt sig, speciellt med tanke på hur omfattande skadorna i land på Åland blev.
– Visst gungade det, men inte så att det var exceptionellt.
ANDRA LÄSER