Överlevare: Studenterna sköts ner en efter en

Studenterna mejades ner när de hoppade ut genom fönstren för att undkomma de vinande kulorna. Minst 22 människor – de flesta av dem studenter – dödades när beväpnade män stormade Kabuluniversitetet på måndagen.

En man vårdas på sjukhus efter den dödliga attacken mot Kabuluniversitetet.
04.11.2020 16:34
Från överlevare kommer nu fler och fler detaljer från den blodiga attacken, som terrorrörelsen IS tagit på sig ansvaret för, fram i ljuset.
Den 22-årige studenten Mohammad Qasim Kohistani var i ett klassrum på byggnadens andra våning när attentatet inleddes.
– Vi väntade på vår lärare när vi plötsligt hörde höga ljud från första våningen. Vi visste att något var fel, så vi började hoppa ut genom fönstren, säger han till nyhetsbyrån AFP.
Medan 22-åringen gömde sig under en fönsterbräda utspelade sig blodiga scener framför hans ögon, när flyende studenter mejades ner av de tre beväpnade förövarna.
– Männen sköt studenterna en efter en på nära håll. Det var de värsta ögonblicken i mitt liv, säger Kohistani, vars bästa vän var en av dem som dödades under attacken som pågick i sju timmar.
– Hela dagen hörde vi deras (studenternas) gråt och skrik på hjälp genom väggarna, men vi var hjälplösa.
Ytterligare minst 27 människor skadades. Två av gärningsmännen sköts till döds av säkerhetsstyrkor och den tredje sprängde sig under attentatet.
Dådet är den andra liknande attacken på drygt en vecka. Den 24 oktober räknades till 24 oskyldiga offer då studenter anfölls vid ett utbildningscenter i den afghanska huvudstaden.
På tisdagen hölls en nationell sorgedag i Afghanistan. Studenter demonstrerade utanför Kabuluniversitetet, vissa av dem hållandes skyltar med texten "Sluta döda oss".

ANDRA LÄSER