Jazzmusikern Jonathan Bäckström på turné: ”Pink Floyd och Ornette Coleman är förebilder”

Jazzmusikern Jonathan Bäckström från Kronoby beger sig ut med sin kvartett på en turné i Svenskfinland. Då utlovas allt från minimalistiska ljudlandskap till explosiv och flerdimensionerad fri improvisation.

Jonathan Bäckström uppträder med sin kvartett på fem orter i Svenskfinland.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
21.09.2022 05:01 UPPDATERAD 22.09.2022 11:36
I veckan inleder Jonathan Bäckström Quartet sin turné med fem spelningar på olika håll i Svenskfinland. Kvartetten grundades 2019 när Jonathan Bäckström studerade på Novia i Jakobstad. När kontrabasisten Bäckström flyttade till Helsingfors kom han i kontakt med musiker som ledde till den nuvarande uppsättningen.
– Med den nuvarande sammansättningen gjorde vi de första spelningarna på Jeppis jazzfestival i fjol. I år har det också blivit en spelning i Göteborg. Den här uppsättningen är så färsk att det blir vår första turné. Jag ser mycket fram emot att få framföra materialet inför en bredare publik, säger Bäckström.
Jonathan Bäckströms intresse för jazzen föddes i ung ålder. Han har alltid varit intresserad av musik som tänjer på gränser.
– Jag lyssnade mycket på experimentell musik och proggrock under min tid i gymnasiet. Tidig Pink Floyd och King Crimson fungerade som förebilder. Den musik jag skriver lutar mer åt free jazz och improviserad musik. Ornette Coleman har ett stort inflytande på mig som kompositör. Också John Coltrane, Paul Motian och, eftersom jag är basist, Charlie Haden har fungerat som inspirationskällor för mig.

Jonathan Bäckström Quartet

Består av: Jonathan Bäckström på kontrabas, Marcus Wärnheim på altsaxofon, Jarno Tikka på tenorsaxofon och Benjamin Nylund på trummor. Tikka ersätter under turnén den ordinarie medlemmen Adele Sauros.
Spelningar: 21.9 kl. 19 i Hangö stadshus festsal. 22.9 kl. 19 i Pargas på Jazz Café AXO. 23.9 i Åbo kl. 22 på Café Tiljan. 24.9 kl. 12 i Dalsbruk på Söderlångvik gård. 25.9 kl. 15 på Luckan i Helsingfors.
Jonathan Bäckström Quartet inleder inspelningen av ett album i höst. Skivan ges ut 2023.
Jonathan Bäckström hör till gardet av unga inhemska jazzmusiker som kommit fram den senaste tiden. Finländsk jazz står sig väl i konkurrensen. Bäckström nämner några orsaker:
– Vi har en liten jazzscen i Finland, men den är uppmuntrande och det finns bra gemenskap musiker emellan. Det är säkert en orsak. Vi har också fina utbildningar för musiker. Jag tycker att Finland också har en stark internationell jazzprägel och speciellt i Europa. Jag har en svensk musiker i min kvartett och jag skulle gärna i fortsättningen jobba med musiker från andra nordiska länder.
Jonathan Bäckström har inspirerats av namn som Pink Floyd, King Crimson och Ornette Coleman.
Jonathan Bäckström Quartets turné är en del av Finlands jazzförbunds projekt där man vill få ut musik på ett miljövänligt sätt. Musikerna reser till spelningar i elbilar eller åker kollektivt. Dagskonserter varvas med kvällskonserter för att nå ut till en så bred publik som möjligt. För musikern från Kronoby som ofta tar tåget från nuvarande hemort Helsingfors till Österbotten är det inget problem att åka kollektivt till spelningar.
– För en frilansande musiker är det vardag att försöka ha så minimala utgifter som möjligt, och jag åker gärna tåg vilket är billigare än att bila, säger Bäckström.

ANDRA LÄSER