Tredje dosen efter omikron – onödig, farlig eller nyttig?

Omikronsmitta sätter käppar i hjulen för många som tänkt ta tredje dosen coronavaccin. Helsingfors och Esbo ger samma besked: du kan ta vaccinet, men du behöver knappast.

Över 50 procent av finländarna har tagit tredje dosen, men tusentals får vänta efter att ha insjuknat i covid-19 i början av året.
06.02.2022 06:00 UPPDATERAD 06.02.2022 07:05
Många unga vuxna tar tredje dosen coronavaccin nu i början av februari. Men inte 28-åriga Sofia Kajander i Helsingfors. Hon insjuknade i symtomatisk covid-19 efter nyår och antar att hon måste vänta.
– Det är jätteoklart vad som gäller. Jag har inte hört eller läst något om det här.
Kajander tog andra dosen vaccin i september och tänkte att hon klarar sig med den till våren. Därför bokade hon inte in sig för den tredje dosen, som hon nu skjuter upp i vilket fall som helst.
Experter brukar likställa immuniteten efter tillfriskning med en dos vaccin. Det skulle betyda att Kajander nu har motsvarande tre doser vaccin i kroppen.
Det går ingen nöd på henne, men hon vill ändå veta när hon kan ta nästa dos.
– Jag tror att det är en stor grupp, speciellt unga personer, som har ett ganska bra skydd av andra vaccindosen och som nu blivit sjuka.
Kajanders smitta bekräftades med pcr-test, till skillnad från många andras. Å deras vägnar frågar sig Kajander om man ska lita på att hemtestet visade rätt och anse sig ha fått starkare skydd.
– Det känns som att vara i limbo, att jag väntar på att en myndighet ska tuta ut vad man ska göra.
Sofia Kajander undrar när hon kan ta tredje dosen. Många andra lär ställa sig samma fråga.

Ta om du vill resa

Helsingfors stad besvarar en del av Sofia Kajanders frågor på sin hemsida.
Tredje dosen ges till barn som har kraftigt nedsatt immunförsvar och till vuxna som "behöver tredje dosen för att kunna resa eller på grund av andra vägande skäl", om man haft corona.
Timo Lukkarinen, chef för hälsostationerna i Helsingfors, förklarar.
– Vissa länder kräver att man har fått tre doser för att få vaccinpass. Därför nekar vi ingen vaccin om hen behöver det på grund av reserestriktionerna. Det finns människor som haft corona två gånger och bara fått en vaccindos. Deras skydd är starkt men det berättigar inte till vaccinpass någonstans i världen.
Timo Lukkarinen, chef för stadens hälsostationer. Arkivbild.
Andra vägande skäl än resor har Lukkarinen svårt att komma på.
– Men om man haft så lindriga symtom att det uppstår tvivel kring immuniteten kunde man tänka sig att den tredje dosen är nödvändig.
Hur länge ska då Sofia Kajander avvakta innan hon tar vaccinet? På stadens hemsida står det, något motsägelsefullt, att "personer som fyllt 18 år kan få den tredje dosen 4–6 månader efter infektionen" samtidigt som "den kortaste möjliga tiden mellan en coronavirusinfektion och coronavaccinet är 6 veckor".
– Med tanke på immuniteten är det bäst att vänta i tre till fyra månader. Om man behöver vaccinpass för resor rekommenderar vi att man väntar åtminstone sex veckor, säger Lukkarinen.
Det är för att undvika biverkningar, tillägger han. Vissa som tagit vaccinet kort efter att ha insjuknat i covid-19 har fått feber i några dagar.
– Och det känns trist att dra på sig det i onödan.

Anta att det är covid

Någon som haft symtom i luftvägarna den senaste månaden men som testat negativt hemma kan utgå ifrån att det var covid och planera in tredje dosen därefter.
– Över 50 procent av alla pcr-tester har varit positiva och vi har inte haft så många andra virussjukdomar i omlopp. Jag skulle vänta i sex veckor, säger Timo Lukkarinen.
Invånare i Esbo anvisas på samma sätt som i Helsingfors, säger Markus Paananen, chef för stadens hälsotjänster.
– Det är inte till skada om man tar tredje dosen efter infektion, men det är inte nödvändigt heller.
Ressugna Esbobor kan ändå ta vaccinet med gott samvete, enligt Paananen. Det finns doser och lediga tider för alla.
Både Paananen och Lukkarinen påpekar att det nu finns ett sammelsurium av immunitet i Finland. I teorin kan en person ha haft corona låt oss säga tre gånger och fått lika många vaccindoser.
Därför kan invånare inte räkna med entydiga besked om vaccinering från myndigheter.
– Var och en kan sin kombination av infektioner och vaccin bäst, säger Markus Paananen.

Tredje vaccinet kan ges till personer som covid -19 om

• det är fråga om ett barn som är minst 12 år gammalt och lider av kraftig immunbrist
• en person som är minst 18 år gammal behöver den tredje dosen för att kunna resa eller på grund av andra vägande skäl. Personer som fyllt 60 år och de som tillhör riskgrupper kan få den tredje dosen 3–4 månader efter infektionen. Personer som fyllt 18 år kan få den tredje dosen 4–6 månader efter infektionen. Den kortaste möjliga tiden mellan en coronavirusinfektion och coronavaccinet är 6 veckor.
Övriga personer som har haft coronavirussmitta och som har fått två vaccindoser behöver för närvarande inte den tredje dosen för att få vaccinationsskydd.

ANDRA LÄSER