Fansen kräver att Jokerit lämnar KHL med omedelbar verkan – "Klubbens värderingar måste respekteras"

Jokerits supportergruppering Eteläpääty ry kräver att laget lämnar den ryska KHL-ligan med omedelbar verkan.

Jokeritfansen protesterade mot de ryska ägarna redan 2016.
22.02.2022 14:33 UPPDATERAD 22.02.2022 17:50
– Det här är det starkaste ställningstagandet vi kan göra. Det är ytterst klart och tydligt, säger Roope Räty, vice ordförande i supporterklubben Eteläpääty.
Han hänvisar till Eteläpäätys uttalande där man kräver att Jokerit drar sig ur den ryska ishockeyligan KHL med omedelbar verkan.
– Det är väl rätt klart varför vi gör det här. Det handlar om situationen mellan Ryssland och Ukraina, säger Räty.
Ryssland kränkte ensidigt Ukrainas territoriella integritet och suveränitet då landet erkände separatistområdena i östra Ukraina. Rysslands agerande bryter mot Minskavtalet och det fick Jokerits supportrar att agera.
– Det är klart för oss att Jokerit måste agera omgående. Jokerit bör lämna KHL. Genast, slår Räty fast.
Sedan Jokerit anslöt till KHL har klubbens supportrar med jämna mellanrym uttryckt sitt missnöje mot klubbens ledning och agerande. Då Jokerit spelat och tänkt spela matcher i Belarus har Eteläpääty hotat med bojkott och krävt att laget inte ska spela i landet som styrs av diktatorn Aleksandr Lukasjenko.
Men aldrig tidigare har Eteläpääty krävt att Jokerit ska lämna KHL. Men då situationen mellan Ryssland och Ukraina eskalerar allt mer har också Eteläpääty fått nog.
– Vi måste kämpa för Jokerit och för att Jokerit ska kunna spela under sådana förutsättningar som motsvarar våra värderingar, säger Räty.
Han säger att Eteläpääty varit i kontakt med Jokerit ry som äger rättigheterna till klubbnamnet och till logon. Jokerit ry hyr ut dessa rättigheter till laget som spelar i KHL medan den registrerade föreningen bedriver juniorverksamheten i Jokerit.
Räty säger att det inte handlar om att överge Jokerit då fansen nu kräver att laget lämnar KHL. Tvärtom handlar det om att KHL-Jokerit överger sina supportrar om de spelar vidare i den ryska ligan.
– Det är på supportrarnas ansvar att se till att klubbens värderingar respekteras, säger han.
Räty säger samtidigt att han inte längre kommer att gå på Jokerits matcher i KHL:
– Det är ytterst tungt att uppleva den här situationen och det är klart att det är med tungt hjärta vi följer med situationen i Ukraina.
I sitt pressmeddelande skriver Eteläpääty att "fortsatt spel i KHL skulle leda till omätliga skador för klubben som inte nödvändigtvis någonsin går att reparera".
– Om Jokerit inte lämnar KHL är det ett enormt slag mot klubbens image. Jokerits brand är ett av de starkaste idrottsbranden i Finland och den tar en rejäl smäll, säger Räty.
– Jag hoppas att Jokerit skulle återvända till spel i en finländsk serie.
Jokerit anslöt till den ryskledda ligan KHL inför säsongen 2014–15. Den ryska ligan är starkt kopplad till Putins närmaste krets, till Kreml och ligan har en stark politisk prägel. Under sina första år i den ryska ligan leddes Jokerit av den ryska oligarken Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg – två personer som finns med på både USA:s och EU:s sanktionslistor.
Läs också: Jokerit övergav sina värderingar, sin identitet och blev en politisk spelpjäs
År 2019 sålde Harry "Hjallis" Harkimo sin andel i Jokerit till Jari Kurri som nominellt är majoritetsägare i klubben. De övriga 40 procenten ägs av Norilsk Nickel Harjavalta Oy som i sin tur ägs av Norilsk Nickel som är del av Nornickel-koncernen vars huvudägare är den ryska miljardären Vladimir Potanin.
Eteläpääty har varit i kontakt både med Jokerit ry och med KHL-Jokerit och uttryckt sin åsikt om att Jokerits namn, varumärke och anseende bör skyddas och att klubbens tid i KHL måste ta slut.

ANDRA LÄSER