Många döda i Freddys långa framfart

Minst 66 människor i Malawi har dött efter att cyklonen Freddy drog in över landet. Ytterligare fyra personer dog i Moçambique i helgen. Därmed har ovädret kostat ett hundra liv den senaste månaden.

Nedfallna träd i staden Quelimane i Moçambique i helgen.
13.03.2023 19:41
Freddy slog på måndagen till över ett större område än befarat i Malawi och Moçambique. Även platser som på förhand setts som säkra drabbades och omfattningen av skador och eventuellt omkomna är ännu inte helt klar, uppger myndigheterna i Moçambique.
– Antalet personer som påverkats var högre än väntat, säger Luisa Meque, chef på landets myndighet för krisberedskap.
Freddy har tidigare orsakat förödelse i Madagaskar och Zimbabwe och är enligt FN:s väderorgan World Meteorological Organization (WMO) på väg att bli den tropiska cyklon som varat under längst tid.

Färdats långt

Ovädret bildades norr om Australien i början av februari och fick namnet Freddy den 6 februari. Det har därefter färdats mer 600 mil över Indiska oceanen mot Afrika, där Freddy slog till mot Madagaskar den 21 februari.
Efter att ha fortsatt mot det afrikanska fastlandet och för första gången nådde Moçambique vände Freddy tillbaka och orsakade än mer förödelse på Madagaskar, där hittills 17 människor dött i ovädret – innan cyklonen åter vände mot sydöstra Afrikas kust.
I Mocambique har Freddy den här gången främst drabbat kuststaden Quelimane, där gatorna har översvämmats.
– Det handlar om stora skador, säger Guy Taylor, talesperson för Unicef, som konstaterar att Freddy kommer med mycket mer nederbörd den här andra vågen än förra gången, för två veckor sedan.
– I mer glesbebyggda områden har många hus helt förstörts.

Nationellt nödläge

Sammanlagt har 97 människor bekräftats döda i ovädret. Värst drabbat är Malawi, där president Lazarus Chakwera utlyst ett nödläge i södra delen av landet efter att minst 66 personer dött och många fler skadade eller saknade.
I södra delen av landet hittades 36 av offren i ett område där många hus totalförstörts av regn och hårda vinda. Räddningsarbetet har bara påbörjats, varnar myndigheterna, och dödssiffran befaras stiga – vilket den även tros göra i grannlandet.
– Vi prioriterar att rädda människor och flytta på de kroppar vi hittar. Vi räknar inte, säger Andre Tazingua på provinsen Zambezias räddningstjänst i Moçambique.
– Det viktigaste är den hjälp vi kan ge till de utsatta och fortsätta med det arbetet.

ANDRA LÄSER