Orbáns parti stängs av från EU-grupp

Europeiska folkpartiet (EPP) har röstat om att tillfälligt utesluta det ungerska partiet Fidesz ur EPP. 190 av EPP:s medlemmar röstade för en avstängning, 3 röstade emot. Det skriver flera EPP-medlemmar på Twitter.

EPP beslutade att ungerska Fidesz ska stängas av från EPP:s arbete. Fidesz ledare, Ungerns premiärminister Viktor Orbán har kritiserats för att inte respektera EU:s grundläggande värderingar.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som leder Fidesz, har kritiserats för att inte respektera EU:s grundläggande värderingar. Bland annat handlar avstängningen om Fidesz angrepp mot kommissionsordföranden och EPP-profilen Jean-Claude Juncker.
Det har länge funnits kritik mot Fidesz och Orbán, men först nu fanns det ett konkret krav på uteslutning. Det var en stor majoritet som röstade för den tillfälliga avstängningen.
Den franska Europaparlamentarikern och EPP:s partiledare Joseph Daul skriver på Twitter att Fidesz-partiet blir avstängt med omedelbar verkan.
Avstängningen innebär att Fidesz inte får delta i några möten i EPP, inte får vara med i omröstningar och inte får föreslå kandidater till olika poster.
– Det här handlar inte om Ungern, inte om Centraleuropa, inte om fejknyheter. Det här handlar om värderingar, säger den svenske Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M/EPP), enligt Petri Sarvamaa (Saml/EPP).
Av de finländska partierna är Samlingspartiet och Kristdemokraterna medlemmar i EPP. Sarvamaa skriver vidare på Twitter att Samlingspartiet röstade för att utesluta Fidesz ur EPP. Bland annat tog Petteri Orpo, Samlingspartiets partiordförande, under veckoslutet ställning för att utesluta Fidesz.
– När ett enskilt parti – som Fidesz – systematiskt motarbetar EU:s grundläggande värderingar, hör det inte längre hemma hos EPP, skrev Orpo i en debattartikel tillsammans med sin svenske Moderatkollega Ulf Kristersson.

ANDRA LÄSER