Studenter vill kunna fortsätta jobba vid sidan av studierna i höst

Då coronan kom påverkades många jobb av de strikta restriktioner som infördes. För studenterna Linn Arola och Nils Kåll som vanligen jobbar vid sidan av studierna gick våren inte som planerat och hösten är ungefär lika osäker.

Linn Arola och Nils Kåll studerar och jobbar vanligtvis vid sidan av studierna. Coronaviruset lade Arolas jobb på is medan Kålls nygrundade företag fick en ordentlig kalldusch innan det hunnit komma i gång ordentligt.
10.06.2020 08:42 UPPDATERAD 10.06.2020 10:06
Hela våren har finländarna präglats av restriktioner på grund av coronaviruset. För högskolestuderande har det inneburit att undervisningen gjorts på distans och att många inte kunnat arbeta vid sidan av studierna.
– Jag hade flera skift insatta på båten, men allting blev inställt. Eftersom jag jobbar på buffén antar jag att vi är de sista som får återvända till jobbet, säger Linn Arola som studerar på Åbo Akademi och i vanliga fall extraknäcker på Sverigebåtarna.
Nils Kåll, även han student vid Åbo Akademi, hade tillsammans med några bekanta grundat ett eget företag som han skulle jobba med vid sidan av sina studier. Tajmningen visade sig inte vara den bästa.
– Restriktionerna trädde i kraft samma vecka som vi skulle lansera företaget. Vår affärsidé är en plattform där man kan köpa biljetter till olika evenemang, så starten kom av sig rejält. Jag fick lägga mer tid på att studera i stället säger Kåll.
Restriktionerna trädde i kraft samma vecka som vi skulle lansera företaget. Vår affärsidé är en plattform där man kan köpa biljetter till olika evenemang, så starten kom av sig rejält.
Det är vanligt att studenter jobbar hela sommaren för att ha råd med studievardagen. I år finns det färre jobb vilket ställer studenter i en svår sits då hösten väl kommer.
– Min plan var att göra en arbetspraktik i sommar, men jag fick ingen praktikplats trots att jag sökte till närmare tjugo platser. Min reservplan var att jobba på båten men det blir inte heller av. Det är en konstig känsla att vara utan jobb eftersom jag i princip har sommarjobbat sen jag var tolv, säger Arola.
– Jag vet känslan. Vi hade tänkt jobba vidare med vår affärsidé i ett högt tempo hela sommaren men nu lär det bli ganska lugnt. Vi kommer nog fortsätta utveckla företaget men jag får väl söka ströjobb vid sidan om, säger Kåll som hoppas bli utexaminerad i sommar.

Stödet täcker hyran

Högskolestuderande kan få ungefär 250 euro i månaden i studiestöd. Därtill har de rätt till det allmänna bostadsbidraget vars belopp varierar beroende på boendesituationen. När hyran dragits av den här sammanlagda summan finns det inte mycket pengar kvar att leva på.
Studenter är på så vis lyckligt lottade att de har rätt att ta studielån vid behov. Med hjälp av studiestödet, bostadsbidraget och studielånet räcker pengarna till i vardagen. Men då blir man också skuldsatt.

Det här får studenter i stöd

Studiestöd: 252,76 euro per månad förutsatt att inkomstgränserna inte överskrids. För varje månad en student får studiestöd får hen tjäna 696 euro utöver studiestödet. Om studenten inte ta ut stöd en månad får hen tjäna 2 078 euro den månaden.
Bostadsbidrag: 80 procent x (godtagbara boendeutgifter – bassjälvrisken)
Bostadsbidragets belopp varierar städer emellan och beror på hyrans storlek samt om man bor ensam eller tillsammans med andra. Till exempel får studenter som bor i Helsingfors mest bostadsbidrag. Om man i Helsingfors har en hyra på cirka 700 euro får man ungefär 400 euro i bostadsbidrag.
Därtill kan studenter ta ut 650 euro per månad i studielån.
Om Arola och Kåll fick välja skulle de hellre arbeta än vara tvungna att ta lån. Men det har inte varit så enkelt att arbeta den gångna våren. Dessutom har det talats om att Finland möjligen står inför en andra våg av coronaviruset senare i höst, vilket kan påverka jobbsituationen.
– Det är säkert flera som vill jobba vid sidan av studierna på hösten, säger Arola.
Kåll och Arola hoppas att studenter ska kunna fortsätta jobba vid sidan av studierna i höst igen.
Än är det för tidigt att säga hur hösten kommer se ut och om det likt våren finns ett behov av strikta restriktioner då. Men trots att våren varit svår på många sätt tycker Arola och Kåll ändå att Finland agerat klokt.
– Regeringen har nog valt rätt väg och jag tror det är smart att öppna upp samhället stegvis, säger Kåll.
– Absolut, sjukhusresurserna får inte ta slut. Det är bittert, men nödvändigt, säger Arola.

Studenter påverkas olika

Daniel Ventus är studiepsykolog och säger att studenter påverkas olika mycket om hösten blir likadan som våren. En del kommer ha svårt att få ekonomin att gå ihop om de inte kan deltidsjobba. För dem kan det bli svårt att fokusera på studierna då de inte vet om de har mat på bordet nästa dag.
– Samtidigt kan det för andra studenter innebära ett lugn i vardagen och en möjlighet att fokusera på sina studier.
Den osäkra situationen i samhället förpassar studenterna i en ekonomiskt svag situation. Då det dessutom finns forskning som påvisar ett samband mellan ekonomiska svårigheter och psykisk ohälsa finns det skäl att vara orolig.
– Studietiden kan överlag vara mycket krävande. Om studenter dessutom hamnar i ekonomiska svårigheter är det en till stressfaktor i livspusslet.
Trots att allt fler unga mår dåligt har kön till studiepsykologerna minskat sedan distansstudierna inleddes i mars. Det här är inte nödvändigtvis någon positiv sak.
– Min magkänsla säger mig att behovet egentligen är större än vanligt. Jag befarar att vi står inför en stor utmaning på hösten och hoppas att de som har behov tar kontakt med oss studiepsykologer redan nu.
Studietiden kan överlag vara mycket krävande. Om studenter dessutom hamnar i ekonomiska svårigheter är det en till stressfaktor i livspusslet.

Samhällsfråga

Ventus säger att vi står inför en samhällsfråga där vi kan behöva se över studenternas stödformer om möjligheten till deltidsjobb vid sidan av studierna försvinner. Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids är inne på samma linje.
– Studenterna måste inkluderas i regeringens nya socialskyddsreform. Just nu är studenterna den enda gruppen som måste låna pengar för att ha råd med vardagen vilket försätter dem i en orättvis position, säger Sigfrids.
I år erbjuder högskolorna fler sommarkurser än vanligt för att studenter inte ska gå sysslolösa under sommaren. De som väljer att studera på sommaren har också rätt till studiestöd för sommarmånaderna. Sigfrids tycker det är bra men är inte helt nöjd.
– Det är fint att se att högskolorna erbjuder sommarkurser men de borde erbjuda mer kurser som verkligen är relevanta till studenternas examen och mindre utfyllnadskurser.
Sigfrids vill tro att ekonomin återhämtat sig så mycket till hösten att jobben kommer tillbaka så studenterna kan arbeta vid sidan av studierna om de så önskar.
– Men jag är tyvärr inte så hoppfull.

ANDRA LÄSER