Seismologen om explosionerna i Östersjön: Märktes på Åland och i Tvärminne

Gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 utreds som medvetna attacker. Också finska mätstationer har uppmätt högre värden än normalt.

Bild på registreringarna av den senare större explosionen vid stationerna Eckerö (ECKF), Geta (GETAF), och Jomala (AAL) på Åland och som underhålls av Uppsala universitet. RAF-stationen finns i Laitila och TVF finns i Tvärminne.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
28.09.2022 13:20 UPPDATERAD 28.09.2022 13:40
Explosionerna som lett till tre stora gasläckor i Nord streams gasrör utanför Bornholm har registrerats vid mätstationer i både Sverige och Danmark. 
Också tre finska mätstationer noterade den större explosionen på natten mot måndag på Åland, i Raumo och i Tvärminne i Hangö. På tisdag noterade mätstationen på Åland den mindre explosionen.
– Det var på gränsen att vi registrerade dem eftersom de ligger så pass långt ifrån, säger Timo Tiira, forskningsdirektör vid Seismologiska institutet vid Helsingfors universitet.
Seismologiska institutets forskare tog direkt kontakt med kolleger i andra länder för att lokalisera var en explosion eventuellt inträffat.
Någon jättestor explosion var det inte frågan om enligt Tiira. De signaler som uppmättes i Finland motsvarar de signaler som till exempel uppmäts i samband med större sprängningar i gruvor. Han konstaterar ändå att Sverige har många mätstationer i området där explosionerna ägt rum och att de därför har goda möjligheter att se vad som hänt.
Teorin om att det skulle vara fråga om en jordbävning har skjutis i sank av flera nordiska seismologer.
– Det vi vet är att det är två seismiska händelser och det är inga jordbävningar så signalerna kommer förmodligen från explosionerna. Allt utöver det är spekulationer, säger seismologen Jari Kortström på Seismologiska institutet i Helsingfors.

ANDRA LÄSER