Finländarna firar tillsammans i slutet av augusti

Finland 100 kulminerar med veckoslutet Tillsammans den 25–27 augusti, hundra dagar före självständighetsdagen. Jubileumsårets tema är tillsammans, vilket har inspirerat finländare och Finlandsvänner världen runt att ordna hundratals evenemang. Hösten är som en slutspurt inför hundraåringens födelsedag.

Firas även utomlands. Statssekreterare Paula Lehtomäki är nöjd över att firandet har nått över landets gränser.
08.08.2017 18:21 UPPDATERAD 08.08.2017 19:07
– Under veckoslutet hissar vi flaggan till naturens ära, gör utflykter, äter tillsammans, sjunger, musicerar och dansar på torgen och till och med i tågen samt tävlar i de mest egendomliga idrottsgrenar, berättar kommunikationschef Päivi Pirttilä från Finland 100.
Med drygt halva jubileumsåret bakom oss, är statssekreterare Paula Lehtomäki överraskad över hur mycket engagemang och entusiasm som har genererats. Hon är nöjd över att firandet har nått över landets gränser.
– Jag tycker att helheten ser ut som finländarna. Nu ska vi fira utomhus, när det ännu är möjligt, säger Lehtomäki.
Lördagen den 26 augusti hissas den finska flaggan till naturens ära. Vi är först i världen med att införa en flaggdag för naturen.
Påpekar tvåspråkigheten. Suvi Innilä är programchef för Finland 100.

Baklängeslöpning, björnfestival och Popkalaset

Suvi Innilä är programchef för Finland 100 och poängterar tvåspråkigheten. Information och många programpunkter finns på svenska, i synnerhet i de tvåspråkiga regionerna.
– Borgå och Lovisa satsar stort på Tillsammans-helgen. Längs västkusten ordnas många byafester, villaavslutningar och forntidsevenemang för att hedra Finland 100. Sommarens höjdpunkt var pjäsen Okänd soldat på Harparskog Arena, säger Innilä.
Tornedalens svenska och finska befolkning möts på ett gränsöverskridande evenemang på broarna över Torne älv och Muonio älv. På finskt håll ordnas en björnfestival i Ilomants med ett trettiotal tävlande träskulptörer från så långt som Mongoliet och Kanada. FM i 100-meterslöpning baklänges går av stapeln i den österbottniska kommunen Lappajärvi.

Popkalaset höjdpunkt på händelsehelg i Borgå

Musikfestivalen Popkalaset ordnas på lördag kväll under festivalhelgen vid den pittoreska gamla järnvägsstationen i Borgå. På scen står Robin Hund & Hans glada orkester, Sås & Kopp, Sven, Good Harvest, KAJ, Venior, One Desire, Egotrippi och Per Gessle.
Festivalen, som har Ekenäs som bas, har senast ordnats i Borgå för 16 år sedan. Förutom Popkalaset, arrangerar Borgå också stadsfestivalen Moon River och matfesten SMAKU.
Tillsammans. Jubileumsårets största satsning utomlands är stadsfestivalen STHLM/SUOMI som ordnas i Kungsträdgården i Stockholm mot slutet av augusti.

Kungaparet firar Finland i Kungsträdgården

Jubileumsårets största utländska satsning är stadsfestivalen STHLM/SUOMI som ordnas i Kungsträdgården i Stockholms hjärta. Den tjuvstartar lite ett par dagar före Tillsammans-veckoslutet.
– Presidentparet, kungaparet, statsministrarna och över 300 uppträdande kommer att vara på plats. Bland annat Alma, Isaac Elliot, Frida Andersson, Sixten Korkman, Alf Rehn och Anu Koivunen, säger Niina Hyrsky, presstjänsteman vid Finlands ambassad i Stockholm.
Musik, mode, ståuppkomik, barnprogram, debatter, besök av finska marinen, bastubad, kultur och litteratur finns på schemat.

Middag under bar himmel

Finländarna äter tillsammans mer sällan än invånarna i något annat OECD-land. Hälften av oss besöker inte varandra och bjuder folk på besök bara några gånger om året. En fjärdedel av oss tar lunch- eller kaffepaus ensamma på jobbet.
– Men under det här veckoslutet ska ingen äta ensam. Mat är kärlekens rutin, säger Seija Kurunmäki, på ELO-stiftelsen för finländsk matkultur.
Sedan 2013 har Middag under Helsingfors himmel varit en del av Helsingforsdagen. I år sprids konceptet landet och världen runt. Världens Största Byafest går ut på att vem som helst får ordna en middagsbjudning för främlingar eller bekanta i det offentliga rummet. Det går att anmäla sin bjudning på evenemangets hemsida.

Statsrådet och många ministerier öppnar sina dörrar

Lördagen den 26 augusti har statsrådet öppet hus för allmänheten för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet. Dörrarna till Statsrådsborgen, Ständerhuset, statsrådets festvåning och Arppeanum står öppna klockan 10–14. Under dagen kan folk besöka statsrådets lokaler och höra tjänstemän berätta om ministeriernas verksamhet, byggnadernas historia och aktuella teman.
Också Justitieministeriet, Inrikesministeriet och Utrikesministeriet har öppet hus. Jord- och skogsbruksministeriet deltar i evenemang på cirka trettio ekogårdar och strömmande vattendrag runt om i landet. Miljöministeriets kör Ymmällä uppträder i Sibbo storskogs nationalpark tillsammans med andra körer.
Vem som helst kan föreslå projekt till den officiella programhelheten fram till slutet av oktober 2017. Sekretariatet för projektet Finland 100 år, vid statsrådets kansli, ansvarar för jubileumsårets förberedelser och koordinering.

ANDRA LÄSER